Milers de persones protesten a València contra el tancament de la radiotelevisió pública valenciana

Una multitudinària manifestació demana a crits la dimissió de Fabra i reclama eleccions anticipades

El tancament de Canal 9 treu milers de valencians al carrer. / periodico

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / València

"No volem un 'ninot' de president!", ha estat el crit de les prop de 60.000 persones --segons la policia local-- que aquest dissabte s'han congregat al centre de València per protestar pel tancament de Canal 9. La plaça de la Verge de València, plena de gom a gom, ha aplaudit el comitè d'empresa de RTVV, que ha pujat a l'escenari amb crits de "¡Fabra, feixista, ets un colpista!", després que s'hagués cantat 'L'estaca' i 'Tio canya'. El clam contra la decisió del president Fabra ha estat multitudinari.

Convocats amb un dia d'antelació, molts dels presents han portat una breu però eloqüent pancarta: "NO". La disjuntiva "o RTVV o escoles; o RTVV o hospitals; o RTVV o pagar a dependents i residències d'avis", esgrimida per un Govern que precisament ha retallat en totes aquestes matèries i segueix amuntegant factures sense pagar als calaixos, no ha passat inadvertida i, amb l'apagada consumada, molts valencians --famílies senceres i, sobretot, molta gent gran que han estat testimonis del naixement de l'autogovern-- han pensat que ja no quedava més alternativa que llançar-se al carrer. És el moment de demanar responsabilitats polítiques.

Eleccions anticipades

La protesta, més enllà de reclamar la radiotelevisió pública, en valencià i de qualitat que mai s'ha tingut, ho volia tot: la dimissió de Fabra i la convocatòria d'eleccions anticipades. "El PP ho tenia [en relació amb la supressió de Canal 9] al seu programa electoral ocult, on també volien privatitzar la sanitat i l'ensenyament. Ara han fet un pas més i s'ha d'aconseguir fer fora aquest Govern", relata Daniel Gil, un professor universitari jubilat. La manifestació, que s'ha iniciat puntual a les 18.00, s'ha allargat més de dues hores. Davant de la seu del Banco de Valencia, un home picava feina la seva particular cassolada en una finestra. Del seu balcó penjava una roba negra: "23-F Tejero. 29-N Fabra. Dimissió". Va ser la més aplaudida.

Partits i sindicats

Notícies relacionades

El PSPVCompromísEsquerra Unida, els sindicats i altres organitzacions socials i culturals han estat presents. També una quarantena d'extreballadors de Telemadrid i un representant de TV-3. L'oposició parlamentària i molts col·lectius socials creen que el tancament és un "intent de desmantellament de l'autonomia". La portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez, ha dit que la mesura era "il·legal" i ha demanat al president del Govern, Mariano Rajoy, que reverteixi la decisió. 

Vicent Mifsud, president del comitè d'empresa de RTVV, ho ha resumit així: "La lluita no és solament laboral, és la lluita d'un poble al qual li han trepitjat la dignitat de forma antidemocràtica". El PPCV ha repetit aquest dissabte en un comunicat el missatge habitual: "Tancar RTVV ens dol a tots, però no podíem seguir recolzant una televisió insostenible".

Temes:

Canal 9