Canal 9, fosa en negre

La televisió autonòmica valenciana posa fi a 24 anys d'història, 24 dies després de l'anunci del seu tancament

Una treballadora de Canal 9 protesta pel tancament de la cadena davant de la Generalitat valenciana.

Una treballadora de Canal 9 protesta pel tancament de la cadena davant de la Generalitat valenciana. / MIGUEL LORENZO

4
Es llegeix en minuts

Canal 9 ha deixat d'emetre. A les 12.19h. les imatges de la premsa i els fotògrafs a l'interior de les instal·lacions de la televisió valenciana han donat pas a una imatge negra, una fosa que costarà molt de tornar a il·luminar. La televisió autonòmica valenciana ha posat fi a 24 anys continuats d'emissió, 24 dies després que el president de la Generalitat, Alberto Fabra, anunciés el tancament de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) en el seu conjunt. EL PERIÓDICO ha narrat els últims moments de Canal 9 en directe.

En el cas de Nou Ràdio, el cessament ha estat a mitjanit, encara que des de primera hora del matí els treballadors de la ràdio han emès a través del canal Sí Ràdio amb programació pròpia.

Fabra va anunciar el dia 5 el tancament de RTVV, a penes set hores més tard de conèixer-se la nul·litat judicial de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO), que va afectar al voltant d'un miler de treballadors. Des d'aquell dia, les protestes dels treballadors es van anar repetint per reclamar el manteniment de l'ens i la dimissió del president de la Generalitat, Alberto Fabra, petició a la qual també s'han unit els grups de l'oposició.

Dimecres passat, 49 vots a favor de diputats del grup popular, van aprovar al ple de les Corts la proposició de llei presentada pel PP en què autoritzava el Consell a l'extinció, dissolució i liquidació de la societat pública.

La norma va entrar en vigor aquest dijous, després de la seva publicació al 'Diari Oficial de la Comunitat Valenciana' (DOCV) el mateix dia de la seva aprovació. Així mateix, aquest dijous, el DOCV va publicar el cessament de les emissions de RTVV i altres acords adoptats en la reunió extraordinària del ple del Consell celebrada dijous a la tarda.

En concret, la Generalitat va acordar el cessament dels membres del Consell d'Administració, la dissolució, liquidació i extinció de l'empresa i el nomenament d'una Comissió de Liquidació composta per Antonio Hervá, Carlos Cervantes i Pau Pérez.

L'última oposició

Treballadors de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) que estaven a les portes del Centre de Producció de Programes de Burjassot des de de les 00.00 hores, quan havia començat el procés d'apagada del mitjà públic amb el cessament d'emissions de Nou Ràdio, van aconseguir accedir al recinte cap a les 2.00 hores de la matinada.

El jutjat d'Instrucció número 1 de Paterna (València) ha obert diligències prèvies després de la denúncia interposada pels integrants de la Comissió de Liquidació contra els treballadors per usurpació d'instal·lacions i coaccions. Hores després, el jutjat ha ordenat el desallotjament immediat de les instal·lacions de Burjassot.

L'última rebel·lia

Per la seva part, el tècnic de TVV designat per procedir a apagar l'emissió de la televisió autonòmica, conegut com a 'Paco Telefunken', ha decidit abandonar el recinte cap a les 9.00 hores, per no ser qui suspengués l'emissió.

El PSPV-PSOE ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) la suspensió cautelaríssima del tancament de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) per la "gravetat" de la decisió que causarà "danys irreparables tant als treballadors com a la societat valenciana".

La llei de creació de RTVV es va aprovar el 4 de juliol de 1984 per unanimitat del ple de les Corts. Les emissions van començar el 9 d'octubre de 1989, amb el socialista Joan Lerma com a president de la Generalitat.

L'ERO

Per la seva part, el judici de l'ERO va arrencar el 21 d'octubre, un any i dos mesos després de l'aprovació de l'expedient, que inicialment es va aprovar per a 1.198 afectats però després RTVV va comunicar a 186 tècnics de la la seva plantilla que no estaven afectats "definitivament" per l'acomiadament, amb el fi de poder garantir les emissions.

L'ERO va ser impugnat pels sindicats. El  dia 5, la Sala Social del TSJCV va anul·lar l'ERO i va reconèixer el dret del miler de treballadors acomiadats a ser readmesos. El tribunal justifica aquesta decisió en què hi va haver "irregularitats importants" i es va vulnerar el principi d'igualtat.

Des de RTVV es va comptar amb un informe de PricewaterhouseCoopers per determinar el nombre d'empleat que havien de ser afectats i es va assignar al despatx d'advocats Garrigues la negociació i execució dels acomiadaments col·lectius.

Direcció

Mentrestant, el Consell va aprovar la liquidació de l'ens per donar pas a una nova societat. També va dimitir com a director general de RTVV José López Jaraba, que no va arribar a firmar la resolució de l'ERO, encara que sí que ho va fer el seu substitut, el que va ser director general de la Fundació Cacsa, Alejandro Reig, que va assumir el seu càrrec al desembre i va ser l'encarregat d'executar-lo.

Rosa Vidal va ser l'encarregada de substituir Reig però va decidir dimitir l'endemà d'anunciar-se el tancament de RTVV, igual que els quatre membres del Consell d'Administració designats pel PP, Vicente Navarro de Luján, Estela Bernat, Lázaro Marín i Aránzazu Calzada.

Després d'aquests cessaments, el Govern valencià va aprovar un decret llei per modificar la norma reguladora de l'Estatut de RTVV. D'aquesta manera, el Consell va habitar la Junta General --formada pel mateix Executiu valencià-- a nomenar provisionalment, sense passar per les Corts, els consellers vacants en el consell d'administració.

Notícies relacionades

Així, va designar Ernesto Moreno com a nou director general de RTVV i Vicente Burgos, Lluís Bertomeu, José Serralde i Bartolomé Orozco com a consellers, nomenaments que van ser ratificats dimecres passat al ple de les Corts, amb els únics vots a favor del PP.

Després del tancament s'obrirà un pugna judicial de futur incert per als treballadors del conglomerat de mitjans de comunicació públics valencians. Els receptors ja no rebran senyal.

Temes:

Canal 9