L'INCERT FUTUR DEL XEF MÉS MEDIÀTIC

La cuina televisiva d'Arguiñano

El popular cuiner basc ha fet realitat el seu somni amb Bainet, una productora situada a dos passos de casa seva, a Zarautz. En ella es realitzen 500 hores de programació a l'any, que nodreixen tres espais a Tele 5, un a La Sexta i tots els del nou canal temàtic Hogar Útil.

7
Es llegeix en minuts
TXERRA CIRBIÁN

Rico, rico. Quin lector no coneix aquesta frase i el seu protagonista. El popular cuiner basc Karlos Arguiñano ja fa 20 anys que està davant les càmeres de televisió explicant receptes ricas-ricas. Ara mateix està en un dels seus millors moments: és una de les estrelles de Tele 5, on el seu programa atrau diàriament a gairebé dos milions de persones, i la seva productora, Bainet, ha obert Hogar Útil, un canal temàtic a les plataformes de pagament i una web que reuneix en la seva programació diversos espais centrats en la casa: cuina, bricolatge, jardineria, salut, animals domèstics...

Però una ombra cau sobre Karlos Arguiñano. Ha de renegociar la seva continuïtat amb Tele 5, on té contracte fins al 31 de juliol. A la cadena de Paolo Vasile hi ha un cert nerviosisme sobre la possible continuïtat, o fugida, d'una de les seves cares més conegudes. «Només podem confirmar que estem negociant». Certs rumors apuntaven l'existència d'ofertes en ferm per part d'altres cadenes, però la xifra de què es parla (entre sis i nou milions d'euros) és «absolutament increïble», citen fonts del sector.

Tele 5 no vol deixar-lo anar

La veritat és que el cuiner i els seus socis han assegurat que compliran els seus compromisos «fins al 31 de juliol». Aquesta és la data en què s'acaba el contracte que el lliga a Tele 5, que té el dret de tempteig sobre el xef. Qualsevol televisió desitjaria tenir Karlos Arguiñano a les seves files, però en tot cas sembla difícil que Tele 5 el deixi marxar tranquil·lament, sense exercir el seu dret de tempteig.

La pilota està en el cantó de la privada, però si al famós xef li toquen massa el julivert, no dubtarà a cuinar en un altre lloct on se senti més còmode. De moment, Tele 5 ha efectuat una maniobra de pressió que no ha estat del gust de Bainet: ha eliminat de la graella dels dissabtes i diumenges els espais Decogarden i el veteraníssim Bricomanía, les audiències dels quals se situen al voltant del 10% de quota de pantalla i mig milió d'espectadors. I això que han marejat els seus seguidors amb continus canvis horaris.

L'argument utilitzat per Tele 5: «Necessitats de programació». ¿I tornaran a emetre'ls? «Estem pensant on podem reubicar-los». En tot cas són dos espais que, a diferència del de Karlos Arguiñano, tenen un contracte una mica més llarg, i resulta difícil pair que la privada els relegui, tenint una audiència fidel. Per als especialistes, en aquests temps de crisi galopant, les macrobotigues de mobles i de bricolatge han augmentat la seva clientela. De la mateixa manera, les publicacions dedicades a la jardineria i a la decoració són les que potser han patit menys dins de les revistes temàtiques.

Però tornem a Arguiñano. El cuiner basc, que va debutar a Euskal Telebista (ETB), va saltar a TVE el 1991 després d'un enfrontament amb els llavors rectors de la tele autonòmica basca, que van deixar escapar el xef.

Arguiñano va aterrar a TVE i ho va fer amb el seu amic, el realitzador Iñigo Urreaga. «Jo havia començat en ETB el 1983 com a realitzador i vaig fer de tot: ficció, documentals, magazins, informatius, retransmissions esportives». La seva amistat amb Arguiñano es va traduir també en la creació del primer programa de bricolatge de la televisió espanyola, Bricomanía, paraula incorporada ja al llenguatge popular. Un programa al qual es va afegir com a presentador un barbut basc amb cognom alemany, anomenat Kristian Pielhoff, i que des de la seva estrena, el 1994, ja ha fet més de 600 programes.

Amb aquesta base, Arguiñano i els seus socis van anar estenent-se a poc a poc cap a altres àrees del món de la comunicació i altres sectors de la producció televisiva i, fins i tot, cinematogràfica: l'exitosa pel·lícula Airbag, de Juanma Bajo Ulloa, va ser la primera incursió, seguida d'Año Mariano, El Rey de la granja, Skizo i 15 días contigo, sense oblidar la seva aportació com a coproductors a l'excel·lent documental català La revolta permanent, dirigit per Lluís Danés amb música de Lluís Llach.

En aquests moments, la part més important de l'activitat del grup basc es desenvolupa a la tele: en obert estan Karlos Arguiñano en tu cocina, en Tele 5 (apartats de la seva programació de forma provisional Bricomanía, Decogarden i Frontón), mentre Cocina con Bruno Oteiza està a La Sexta, cadena de la qual Bainet és sòcia, així com el divertit Uyyy, presentat per Óscar Terol en ETB-2.

Bruno Oteiza, saba jove

Encara que ja té uns 40 anys, Bruno Oteiza és la saba jove, la nova cuina que enfonsa les seves arrels en la cuina clàssica, però també en la nova cuina basca i en la mexicana, ja que ha viscut uns quants anys en aquell país, està casat amb una periodista mexicana i és copropietari, amb Mikel Alonso, del restaurant Biko a Mèxic DF, inclòs entre els 50 millors del món per Restaurant Magazine, la revista que ha encimbellat El Bulli i El Celler de Can Roca, entre altres.

Aquest jove cuiner, hereu de la simpatia i estil d'Arguiñano, ha fet créixer l'afició per la cuina entre un sector de la població molt diferent del de les mestresses de casa que segueixen majoritàriament el primer: Oteiza aporta un toc de senzillesa a plats més moderns que els d'Arguiñano, que tenen molt èxit entre els més joves, molts d'ells homes... ¡solters!

«És que la bona cuina, servida amb una bona presentació, pot servir per lligar molt», confessa el cuiner, que s'ha forjat en els fogons.

Bainet tampoc ha deixat de banda les noves tecnologies i internet, amb una novíssima web d'Hogar Útil on els espectadors i internautes poden trobar pràcticament tot el que es veu a la televisió i més.

I dels vímets televisius també han sorgit els cistells editorials. Els seus llibres de cuina, jardineria i bricolatge de les estrelles de la productora copen les seccions especialitzades de qualsevol gran llibreria. I són dels més venuts.

Canal temàtic per a la casa

Així que, amb la base dels tres reconeguts pilars a Tele 5 i el quart a La Sexta, més les retransmissions dels esports bascos de frontó, que també mantenen, fa uns mesos Bainet va fer un pas més: Hogar Útil, «un canal temàtic pensat exclusivament en l'oci casolà, en què podem trobar entreteniment i consells pràctics per a la nostra casa», expliquen.

És una programació de 24 hores que inclou temes tan interessants com la cuina, el bricolatge, la decoració, els animals domèstics, la jardineria, la bellesa, la salut i les manualitats. «Arguiñano i els seus socis han tingut el gran encert de convertir el que podia ser un patiment, com pintar a casa, en una cosa més divertida i útil», explica el directiu d'una cadena rival de Tele 5.

I les audiències els han estat fidels, sobretot al cuiner basc. Si observem les audiències de les últimes setmanes, el seu programa està sempre situat entre els 20 espais més vistos del dia, amb més d'1,8 milions de seguidors habituals i una quota mitjana de pantalla del 18% al 20%),  300.000 dels quals són catalans (del 14% al 16% de mitjana).

Però el que és realment original d'aquesta empresa, el que destaquen els seus propietaris i treballadors és haver crescut sense anar-se'n del seu país. És una proposta perifèrica, si la comparem amb els dos grans centres de producció espanyols, Madrid i Barcelona, però s'ha establert en un terreny en què no abunden aquesta mena de progames. Només Canal Cocina i Decasa TV els fan ombra.

Notícies relacionades

La productora, on treballen un centenar de professionals, està a Orio, un poblet situat al cor de Guipúscoa, en un casalot envoltat de prats i muntanyes, a pocs quilòmetres del mar, que també va ser restaurant en algun moment de la seva història, on són els estudis, amb els seus platós i controls tècnics. Un entorn més humà que els polígons on tenen les seus les grans productores catalanes i madrilenyes. Avantatges de treballar en un entorn rural amb tots els avenços tecnològics de la capital.

Aquest va ser sempre el desig del cuiner: viure a poquets quilòmetres de distància de casa seva i de la seva família. La casa, restaurant i hotel d'Arguiñano és a Zarautz, a set quilòmetres d'Orio. I entre les dues poblacions, en l'alt de Talaimendi, hi ha la seva Academia de Cocina Aiala, que coordina la seva germana, Eva Arguiñano. I aquest avantatge per a ell també ho és per als seus companys i empleats.