Fonda Gaig

CARLES GAIG: El dia de tots els canelons

1
Es llegeix en minuts
CATALINA GAYÀ

Als anys 50, a Can Gaig, al barri d’Horta, i sota la tutela de la mare de Carles Gaig, els canelons es preparaven sense mesura. 500, 600, 700 canelons que Carles, un adolescent amb ínfules de mecànic, havia d’enrotllar sense perdre temps. La recepta era, i ho continua sent avui a la Fonda Gaig, la de l’àvia Maria. «La meva mare preparava canelons de rostit i la mescla de la carn trinxada amb la beixamel em fascinava», confessa. En aquell moment, a Cal Ganxet, nom amb què es coneixia la fonda al barri, el dinar familiar del dia de Nadal se celebrava a mitja tarda, en el moment en què els clients i també els gorrers –que sempre n’hi ha– se n’havien anat cap a casa. Llavors, la família Gaig i algun hoste triganer s’asseien en una de les taules de la taverna i, per fi, celebraven el Nadal. Asseure’s a la taula era i encara avui continua sent un ritual de Nadal: amb qui i, sobretot, què. El què, per descomptat, estava resolt: escudella, carn d’olla, canelons, capó i torrons.

Notícies relacionades

La història ha canviat molt des d’aleshores. Gaig va inaugurar el restaurant Porta Gaig, a l’aeroport del Prat, a principis de mes. Deu dies després, el 13 de desembre, va celebrar, amb Nandu Jubany i Joan Roca, el final de l’any 2009. Coses dels grans xefs.

Ara la Fonda Gaig tanca el dia de Nadal i el cuiner no treballa. «És un dia per passar-lo amb la família. De fet, aquest any el cuiner se’n va a un restaurant». Els canelons, per descomptat, no faltaran el dia 25.

Temes:

Restaurants