PREMI CHRISTA LEEM 2008

La cultura catalana premia el poeta comunista Marcos Ana

1
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA

L'antic Ritz va obrir excepcionalment les portes dilluns passat a la nit per acollir la tercera edició del Premi Christa Leem, que atorga Un dels Nostres, un lobby compromès amb la cultura presidit per Joan Estrada. Aquest acte va congregar gent molt diversa. Des de cantants com Loquillo i Lídia Pujol, fins a dissenyadores de luxe com la pelletera Elena Benarroch.

Notícies relacionades

Marcos Ana, poeta comunista que va sobreviure 23 anys a les presons franquistes, d'on va sortir als 41, va rebre el Premi Christa Leem per "ser la nostra memòria i la nostra dignitat", va destacar Estrada. José Pérez Ocaña, pintor i inigualable figura de la Barcelona canalla dels anys 70, també va ser homenatjat en el 25è aniversari de la seva mort. "Em sembla vergonyós que no s'hagi fet encara una exposició antològica de la seva última obra. La Barcelona d'avui no és la d'Ocaña perquè els responsables de Cultura no tenen cap sensibilitat", va declarar el germà bessó de l'artista al recollir el guardó de mans de Carles Martí, exregidor de Cultura de l'Ajuntament i actual primer tinent d'alcalde. "Accepto el repte: la muntarem", es va afanyar a contestar Martí davant els aplaudiments del públic. Encara que molts presents en l'acte com Nazario, artista amic d'Ocaña, no s'ho acabaven de creure ja que Ferran Mascarell, quan era responsable de Cultura, va prometre el mateix el 2002 i no va fer res. "Fa anys vaig muntar tot el projecte i després em vaig adonar que l'Ajuntament ni tan sols la tenia prevista. Ara hi ha altres llocs on sí que hi ha interès", va explicar Nazario.

Marcos Ana, que té com a nom real Fernando Macarro, es va emocionar al rebre el premi. "Només sóc un més de molts altres" va dir en referència a altres que com ell van patir i van lluitar en captivitat. Pedro Almodóvar, que portarà al cine el seu llibre autobiogràfic Decidme cómo es un árbol, no va poder ser a l'entrega i va enviar una carta que va llegir l'actriu Loles León.