Al barri de Can Ribes

Aquesta és la ciutat catalana on hi ha el millor edifici sostenible de vivenda pública d’Espanya

Es tracta d’una promoció de 136 vivendes públiques amb flexibilització d’usos i dissenyades «tenint en compte la perspectiva de gènere»

Aquesta és la ciutat catalana on hi ha el millor edifici sostenible de vivenda pública d’Espanya

AMB

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La promoció B2 del barri de Can Ribes de Gavà (Baix Llobregat) ha rebut el Premi AVS 2023 en les bones pràctiques dels gestors públics de vivenda i sòl en la categoria d’edificació sostenible d’obra nova.

Aquest reconeixement, atorgat per l’Associació Espanyola de Gestors Públics de Vivenda i Sòl (AVS), valora, segons expliquen des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), les mesures d’estalvi energètic de la promoció, l’adequació del disseny a l’entorn, la innovació, els sistemes constructius que «afavoreixen un control passiu del clima, l’ús de materials reciclables i la relació rendiment-cost de l’actuació».

Es tracta d’un edifici promogut per l’AMB a través de l’Institut Metropolità de Promoció del Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL).

Integració amb l’entorn

En el cas de la promoció B2 de Gavà, el jurat ha destacat, entre altres qüestions, la bona integració de l’edifici a l’entorn, l’aposta per l’arquitectura mediterrània a través d’una configuració modular i l’ús d’energia renovable.

L’acte d’entrega de premis va tenir lloc aquest dimecres, 29 de març, al Palau de l’Exposició de València a les 20.00 h. L’AVS reconeix les construccions a les quals l’entorn té un pes especial i les vivendes no són mers habitacles.

«En el cas de la nova promoció de vivendes protegides de l’IMPSOL, la construcció s’ubica entorn d’un gran espai verd interior permeable que fomenta la continuïtat biològica i lúdica entre la serra de les Ferreres i el parc agrari del Baix Llobregat, i preserva el patrimoni natural i paisatgístic», comenten des de l’AMB.

En total, consta de 136 vivendes, de les quals 64 són de tres dormitoris, 64 més són de dos dormitoris i 8 són d’un dormitori. Del total de pisos, 63 són de lloguer i 73 són de venda. L’edifici també disposa d’un local comercial de 840 m2 útils i un soterrani amb 136 places d’aparcament.

Versatilitat

Les vivendes, pensades tant per al model tradicional de família com per a noves maneres d’habitar, potencien al màxim les relacions amb el seu entorn. Cada una està configurada per una sèrie de mòduls de dimensions similars, que poden ser utilitzats com a sala d’estar, cuina o habitació. Així, es poden organitzar de múltiples maneres, de manera que es flexibilitzen els usos que es poden desenvolupar, la qual cosa permet adaptar-se als canvis.

Cada estança està envoltada d’espais de transició cap a l’exterior: a la façana, una balcona d’1,3 m; cap al pati –i de manera gairebé simètrica–, uns espais corredor que actuen com a galeria i converteixen les zones de circulació en sectors complementaris d’1,60 m, on s’inclouen els lavabos, les zones d’emmagatzematge o els espais annexos a les sales.

Notícies relacionades

«Les vivendes s’han dissenyat tenint en compte la perspectiva de gènere i trencant les jerarquies espacials», assenyalen des de l’administració metropolitana. «Totes les estances són prou àmplies, cosa que afavoreix la seva flexibilitat i versatilitat. Aquest disseny permet que les activitats domèstiques es puguin portar a terme a espais de qualitat i que les puguin fer dues persones alhora. A més, la cuina es converteix en un espai central de la vivenda, obert i amb visibilitat», afegeixen.

Llegeix totes les notícies de Gavà a EL PERIÓDICO Gavà