Ordenança circulació

Gavà prohibirà els patinets elèctrics als carrers per als vianants, a les voreres i a la Rambla

Si la nova normativa s’aprova, entrarà en vigor el mes de març vinent

Gavà prohibirà els patinets elèctrics als carrers per als vianants, a les voreres i a la Rambla

JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcaldessa de Gavà (Baix Llobregat), Gemma Badia, ha presentat avui la nova Ordenança de Circulació que passarà a aprovació en el Ple municipal de demà dijous. El text té l’objectiu de millorar la seguretat viària i adaptar-se a les normes en matèria d’ordenació del trànsit.

Com a principal novetat, el document recull els vehicles de mobilitat personal (VMP), és a dir, amb una o més rodes, unipersonals i propulsats per motors elèctrics, com els patinets.

D’aquesta manera, aquests vehicles hauran de circular preferentment per les vies pedalables i els carrers 30, i quedarà totalment prohibida la seva circulació als carrers per als vianants, a l’Illa de Vianants, a la Rambla i a les voreres. El text també recull la prohibició que al patinet hi vagi més d’una persona i que la persona que condueixi el VMP tingui mínim 14 anys.

Badia ha volgut assenyalar que aquesta mesura s’ha realitzat per l’augment dels patinets elèctrics que «obliga a determinar amb precisió la normativa aplicada a aquests vehicles: per on poden o no circular, la prohibició de manipular-los per alterar la velocitat màxima, o l’edat mínima per conduir-los, a part d’establir sancions per als diferents incompliments».

Mesures de circulació per a les bicicletes

La nova ordenança també ha posat de manifest diferents mesures per a la circulació de la bicicleta. Les bicicletes –siguin elèctriques o no– i els ‘widgets’ sense motor (monopatins o patinets no elèctrics) sí que podran circular per l’Illa i espais reservats per a vianants, sempre que l’amplada de l’espai sigui superior a 3 metres.

Quant a la resta de vies, la mobilitat ciclista s’haurà de realitzar per les calçades o vies pedalables. Només podran circular per voreres els menors de 12 anys i si aquesta té 3 metres d’ample mínim i no hi ha cap via habilitada ni el carrer és carrer 30.

Medi ambient

D’altra banda, l’ordenança també prohibeix circular als espais naturals com el Parc del Garraf, el delta del Llobregat, els terrenys forestals agrícoles i als terrenys urbanitzables delimitats als vehicles amb motor, ciclomotors i VMP, llevat dels camins asfaltats. Sí que es podrà accedir al veïnat per entrar a les seves finques, els vehicles d’ús agrícola i els serveis públics.

Les bicicletes tindran permès l’accés pels camins de més de 4 metres d’ample i en aquells en els quals hi hagi senyalitzat l’ús. Quant a les caravanes i vehicles equivalents, es prohibeix el seu estacionament a tota la ciutat, a excepció de les zones que s’habilitin de forma expressa.

Respecte a les zones d’estacionament per a persones amb mobilitat reduïda, els titulars de targetes d’estacionament poden aparcar a les places reservades, exhibint en tot moment la targeta acreditativa original de forma ben visible al parabrisa. A més, si a prop del destí del conductor no hi ha cap zona reservada, es permet l’estacionament en zona blava i en zones de càrrega i descàrrega.

Les sancions per incomplir la nova normativa van des de 100 euros fins a 500, depenent de la gravetat de la infracció.

Notícies relacionades

La mesura, si s’aprova en el Ple, s’obrirà un període d’exposició pública de 30 dies. En en cas de no haver-hi al·legacions, l’ordenança entraria en vigor a mitjans de març.

Llegeix totes les notícies de Gavà a EL PERIÓDICO Gavà

Temes:

Gavà