Operació KUSKU

Detinguts un menor i els seus pares a Gavà per estafar més de 150.000 euros a 100 persones

  • El jove obtenia els documents d’identitat dels compradors i els utilitzava per obrir comptes bancaris i després disposava de les targetes de crèdit

  • Se’ls acusa de ser suposats autors de delictes d’estafa, blanqueig de capitals, falsedat documental i revelació de secrets

Detinguts un menor i els seus pares a Gavà per estafar més de 150.000 euros a 100 persones
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Guàrdia Civil de Castelló ha detingut un menor i els seus pares a la localitat de Gavá (Baix Llobregat) com a presumptes autors de delictes d’estafa, blanqueig de capitals, falsedat documental i revelació de secrets. Els detinguts suposadament van estafar més de 150.000 euros a unes 100 persones, segons ha informat l’institut armat en un comunicat.

Els fets s’investiguen des del mes de febrer del 2020 per l’Equip Investigació Tecnològica (EDITI) de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Castelló, en el marc de la denominada operació KUSKU, que es va iniciar després de la denúncia presentada per un veí de la localitat de Benicàssim (Castelló), que havia sigut víctima d’una estafa online, en la qual va patir un perjudici econòmic de 725 euros després de realitzar la compra d’un terminal mòbil d’una prestigiosa marca en una coneguda plataforma dedicada a la compravenda de productes de segona mà entre usuaris a través d’internet.

Al llarg de la investigació s’ha pogut constatar que el responsable d’organitzar tota la infraestructura necessària per cometre les estafes era un jove menor d’edat, amb el coneixement dels seus pares i, en algun dels casos, amb la participació d’aquests en els il·lícits.

aEl ‘modus operandi’ utilitzat pels ara detinguts consistia principalment a posar anuncis a les esmentades plataformes de compravenda de tota mena d’articles, com telèfons mòbils, mascotes i fins i tot vehicles d’alta gamma, que, una vegada realitzada la venda i rebut el pagament, no arribaven a enviar als seus compradors. Segons s’ha pogut desprendre de les investigacions, el jove, en el transcurs de les negociacions de compravenda dels articles, aparentant desconfiar de les pretensions de les persones que contactaven amb ell per realitzar les compres, els demanava una fe de vida per accedir a la realització de les transaccions.

Compres online

onlineUna vegada obtenia els documents d’identitat dels compradors, aquests eren utilitzats per obrir comptes bancaris ‘online’ i posteriorment disposava de les targetes de crèdit, amb les quals realitzava compres online i extraccions de diners en caixers automàtics.

De la mateixa manera, demanava préstecs personals a nom de les seves víctimes i no abonava els seus pagaments mensuals, motiu pel qual aquestes es veien incloses en llistats de morosos, sense advertir-ho. De la mateixa manera, algunes de les seves víctimes s’han vist embolicades en processos judicials, acusats de l’autoria dels il·lícits que el jove realitzava nom d’aquests.

Gràcies a la tasca portada a terme pels investigadors, s’ha pogut aclarir la complicada situació en què s’han vist involucrades les víctimes, posant llum sobre els fets que els contrariaven i evitant l’avenç d'aquests als Jutjats corresponents. Després d’un laboriós procés, els guàrdies civils han aconseguit identificar entorn de 100 persones perjudicades i els detinguts han pogut obtenir un benefici econòmic estimat en més de 150.000 euros durant els anys 2019 i 2020.

Notícies relacionades

En l’escorcoll practicat a casa dels detinguts, s’ha trobat material informàtic que utilitzaven per realitzar l’enginyeria social necessària per a les estafes, com editors de fotografia per inserir la seva foto als documents identificatius que obtenien, com els trobats als dispositius mòbils. En el dia d’avui els investigadors continuen analitzant els dispositius mòbils i el material informàtic confiscat en l’escorcoll, en els quals en una primera anàlisi ja s’han trobat dades relatives a més estafes, que incrementaran les xifres reflectides. La instrucció del cas ha sigut portada al Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 4 de Castelló.

Més notícies de Gavà a l’edició local d’EL PERIÓDICO