Cohesió social

El programa ‘A-porta’ arriba a Gavà per promoure i enfortir l’empoderament veïnal

El projecte recollirà les necessitats dels veïns i veïnes i informarà dels serveis i recursos municipals existents

El programa ‘A-porta’ arriba a Gavà per promoure i enfortir l’empoderament veïnal

Ayuntamiento de Gavà

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Gavà (Baix Llobregat) presenta el programa de caràcter social A-porta, l’objectiu del qual és potenciar i donar visibilitat a les habilitats i lideratge veïnals per augmentar la cohesió social i donar resposta a necessitats bàsiques de persones en situació vulnerable. Set veïns i veïnes dels barris de Ca n’Espinós i Ausiàs March seran els encarregats d’informar i assessorar els altres membres de la comunitat.

En aquest projecte els protagonistes són els veïns i les veïnes de Gavà i els i les Picaportes, persones del mateix barri contractades i formades per visitar cada un dels seus veïns i veïnes i donar suport, consells i recursos sobre com millorar la seva qualitat de vida. Entre altres qüestions, oferiran consells i recursos per fer una gestió de consum d’energia responsable.

Funcions

A més de donar suport, consells i recursos, els i les Picaportes també informaran sobre l’accés a drets socials, recerca d’ocupació, recursos del barri, gestió de residus, convivència i civisme. Així mateix, en el seu contacte amb el veïnat treballaran per detectar possibles situacions d’aïllament social tant en el cas de persones grans com a qualsevol edat.

Els Picaportes faran un primer acostament per identificar les principals problemàtiques, el grau de coneixement de les ajudes socials i serveis existents. Aquest treball de camp va començar el mes de juliol i està previst que s’allargui fins a finals de novembre. Una vegada finalitzats aquests primers qüestionaris, es triaran aquells temes a treballar que siguin d’interès tant per als veïns del barri com per a l’administració.

Seguretat

Com a mesura de seguretat i per evitar desconfiança, els i les Picaportes avisaran a porteries i comerços dels voltants de les seves visites amb cartells informatius on s’inclourà una imatge identificativa. En tot moment, les visites es realitzen respectant totes les mesures de seguretat sanitàries per a la Covid-19.

Presentació

El projecte A-porta s’ha presentat aquest matí al barri de Ca n’Espinós. Per a l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia «la iniciativa és molt valuosa, es converteix en un termòmetre per veure la capacitat que té el barri d’interactuar amb l’ajuntament, quines són les necessitats i la facilitat que tenen per accedir i informar-se».

Per la seva banda, el president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, Jordi Giró ha explicat que «es tracta d’aprofitar la capacitat d’iniciativa del veïnat en benefici del seu barri i crear serveis que facilitin la relació amb les institucions locals».

Barris apoderats

A-porta és una iniciativa de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), que ha aconseguit el suport i el finançament de la Generalitat de Catalunya. És una idea basada en el projecte de l’associació VoisinMalin de França, que també forma part del projecte.

Notícies relacionades

El programa es porta a terme a 13 barris de 8 municipis. Va començar en Ciutat Meridiana l’any 2016, des d’aleshores s’ha desenvolupat en els municipis de Barcelona, Tarragona, Reus, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Mataró i Viladecans.

Més notícies de Gavà a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Ajuntaments