Contaminació

L’AMB i l’Institut Cartogràfic desvinculen les tremolors del Parc del Garraf de la contaminació de l’antic abocador

Els ajuntaments d’Olivella, Begues, Gavà i Sitges van demanar a l’AMB poder disposar de més informació de tot el procés de desmantellament i descontaminació de l’equipament

depsito-gav

depsito-gav / www.robertramos.cat

2
Es llegeix en minuts

Les tremolors detectades als municipis del Parc del Garraf a principis de maig no es poden relacionar directament amb l’antic abocador de la Vall de Joan, segons l’Institut Cartogràfic de Catalunya. Ho ha publicat aquest divendres l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), responsable d’aquesta instal·lació i del seu desmantellament. Segons l’AMB, l’informe dels experts assenyala que l’epicentre estava a uns cinc quilòmetres de l’abocador, mentre que el moviment detectat va ser inferior al que seria esperable si es tractés d’un efecte directe de la contaminació d’aquestes antigues instal·lacions. Amb tot, els municipis de l’entorn reclamen més informació sobre el desmantellament de l’abocador per reduir els efectes contaminants.

Segons ha fet públic l’AMB, les conclusions de l’Institut Cartogràfic afirmen que el moviment detectat l’11 de maig en municipis del Parc del Garraf –especialment Begues (Baix Llobregat) i Olivella (Garraf)– «no va ser un terratrèmol». El punt cèntric de les tremolors estava a uns cinc quilòmetres de l’abocador i la magnitud detectada seria l’equivalent a 2,1 graus de l’escala de Richter, una dada registrada a 300 metres de les instal·lacions. La magnitud, apunten des de l’Institut Cartogràfic, és inferior a la que seria esperable en cas d’una tremolor provinent de l’abocador.

Explicacions

Tant l’Ajuntament d’Olivella com el de Begues –municipis on es va notar més el moviment– van apel·lar a la prudència i van demanar explicacions a l’AMB per aclarir el possible vincle de l’abocador amb els moviments. Alhora, els dos municipis, com també ho van fer Gavà (Baix Llobregat) i Sitges (Garraf), van demanar més informació de tot el procés de desmantellament i descontaminació de l’espai.

Tot i que ha quedat desvinculat el moviment sísmic de l’abocador, els municipis recorden que les instal·lacions continuen sent un focus contaminant, com han assenyalat diversos estudis. L’últim, firmat per la Federació Catalana d’Espeleologia i la Universitat de Barcelona, advertia que l’espai emet el 10% dels gasos amb efecte d’hivernacle de la ciutat de Barcelona. El mateix informe constatava que l’atmosfera de diversos avencs del massís del Garraf és letal a causa de la contaminació que prové de l’abocador.

Origen de les tremolors

En un comunicat, l’AMB remarca que, amb la informació disponible fins ara, l’informe de l’Institut Cartogràfic conclou que «no es pot establir cap relació de les tremolors detectades amb l’abocador ni amb els treballs de clausura que es duen a terme». Tot i així, els experts continuen analitzant el moviment detectat a la zona per aclarir-ne l’origen.

Notícies relacionades

Que els moviments sísmics provinguessin de l’antic abocador és l’advertència que van fer la setmana passada diverses entitats ecologistes i veïnals. Des del nucli Plana Novella, al terme municipal d’Olivella, van assegurar que la sensació havia sigut «com una explosió forta».

Més notícies de Gavà a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Contaminació