Contaminació

Gavà reclama a l’AMB que investigui les causes de les tremolors al Garraf que entitats veïnals atribueixen a l’abocador

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya descarta que l’origen de les tremolors sigui tectònic

2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Gavà (Baix Llobregat) ha reclamat a l’AMB que investigui les causes de les tremolors que es van registrar la setmana passada al massís del Garraf i que entitats socials i ecologistes atribueixen als gasos de l’abocador de la Vall d’en Joan.

Entitats ecologistes i veïnals han informat que la setmana passada, entre el 10 i el 14 de maig, es van detectar cinc moviments sísmics de diferent intensitat al massís del Garraf. El més important va tenir lloc el dia 11 a dos quarts de cinc de la tarda quan els sismògrafs van detectar un moviment de 2,3 graus en l’escala de Richter.

La regidora de Territori i Medi Ambient de l’Ajuntament de Gavà, Rosa Fernández, ha traslladat el seu malestar al director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l’AMB, Joan Miquel Trullols, per no haver sigut informats d’aquests episodis, que han conegut per associacions del territori. També ha requerit que la convocatòria urgent de la comissió de seguiment de les obres de clausura del Dipòsit Controlat de la Vall d’en Joan, on són presents els ajuntaments del parc del Garraf.

Reaccions

Des de l’AMB confirmen que els últims dies s’han detectat problemes en l’àmbit del Parc Natural del Garraf i declaren estar analitzant la problemàtica en l’àmbit tècnic, «és per això que encara no tenim conclusions». L’organització supramunicipal assegura que informarà degudament «tan aviat tinguem un diagnòstic, en els pròxims dies».

Una tremolor que els veïns de la urbanització de la Plana Novella d’Olivella descriuen com «una explosió forta» que va causar petits desperfectes en algunes cases. L’Institut Cartogràfic de Catalunya descarta l’origen tectònic, ja que l’epicentre es va localitzar molt a la superfície.

Les entitats Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME), Grup Ecologista Quercus i Centre d’Estudis Beguetans (CEB) també han demanat explicacions sobre la situació a l’AMB, l’administració responsable de l’abocador, i que es reuneixi urgentment la comissió de seguiment de les obres de clausura del dipòsit controlat de la Vall d’en Joan.

Estudi de seguiment

Notícies relacionades

Aquests episodis s’ha fet públics dies després que la setmana passada es presentés un estudi de seguiment i control de les atmosferes dels avencs del Garraf elaborat entre el 2018 i el 2020, que afirmava que els gasos provinents de l’abocador han empitjorat l’últim any i mig la contaminació atmosfèrica, tant dins com fora dels avencs.

Més notícies de Gavà a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Contaminació