QUATRE MESOS

En marxa una nova fase de les obres de restauració del castell d'Eramprunyà de Gavà

La Diputació de Barcelona invertirà 200.000 euros en l'excavació arqueològica i restauració de la muralla del segle XIV, entre altres actuacions

Els treballs, que pertanyen a l'etapa 0 del Pla director del castell, es complementen amb la redacció d'un estudi geològic a càrrec del consistori

castell eramprunya 1

castell eramprunya 1

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquesta setmana s’ha posat en marxa una nova fase dels treballs d’excavació arqueològica i restauració del castell d’Eramprunyà de Gavà, que s’allargaran durant quatre mesos i en els quals la Diputació de Barcelona invertirà 200.000 euros dels quatre milions que es preveu que costi la restauració.

Es tracta de la primera intervenció inclosa en el Pla Director del castell, redactat el 2017 pels tècnics de la Diputació Arcadio Arribas i Cecília Sanjurjo, en què es detallen les actuacions que s’han de realitzar per garantir la supervivència del conjunt monumental i potenciar-ne el coneixement entre la ciutadania.

Aquests primers treballs s’inclouen doncs en la fase 0, on es troben les actuacions considerades prioritàries per a la preservació del castell, com la restauració de la muralla del segle XIV, la reconducció provisional de les aigües de pluja cap a l’exterior del recinte o la consolidació de la torre i d’un dels arcs laterals.

La intervenció ha sigut projectada per l’arquitecte Roger Guitart, que dirigirà els treballs en col·laboració amb l’arqueòleg i arquitecte tècnic Eduard Piriz. Les obres han sigut adjudicades a l’empresa Rècop, i s’executaran atenent escrupolosament totes les mesures de seguretat establertes amb motiu de l’alarma sanitària pel coronavirus.

Es preveu que els primers treballs de restauració durin quatre mesos / AJUNTAMENT DE GAVÀ

Actuacions previstes

Les intervencions previstes inclouen, específicament, una ampliació del perímetre de protecció del recinte monumental, que ara deixa exposades algunes estructures. Així, es podrà incorporar al conjunt el tram principal de la muralla i de les construccions adjacents, que actualment queden desprotegides.

També es consolidaran elements i estructures per garantir-ne la perdurabilitat i es realitzarà la reconducció provisional de les aigües de pluja cap a l’exterior del recinte tancat, amb l’objectiu de minimitzar les afectacions en l’estructura del castell, un dels principals problemes de conservació.  

Més de 10 anys d’intervencions

L’etapa 0 del Pla Director inclou també la realització d’un estudi de risc geològic i la consolidació de la cisterna del recinte, actuacions que quedaven fora del pressupost. Finalment, l’Ajuntament ha decidit finançar amb recursos propis –uns 3.400 euros– l’estudi, que anirà a càrrec del geòleg David Sánchez.

Notícies relacionades

Els treballs que ara comencen són el pas definitiu per a la conservació i restauració del castell d’Eramprunyà, un camí que es va iniciar el 2007 arran de l’adquisició per part de l’Ajuntament per iniciar el procés de recuperació, que s’estima que costi uns quatre milions d’euros i que està dividida en set etapes.

Més notícies de Gavà a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA