30 maig 2020

Anar al contingut

ELS ALCALDES DEL 26-M

Raquel Sánchez: Aquest serà el mandat dels grans projectes per a Gavà.

L'alcaldessa de Gavà, que va arribar al càrrec el 2014, afronta el seu primer mandat en majoria absoluta, després de recuperar-la el PSC després de vuit anys

La primera edil del municipi del Baix Llobregat diu que confia que els canvis a nivell supramunicipal millorin el "consens" entre administracions

Aitana Glasser

Raquel Sánchez: Aquest serà el mandat dels grans projectes per a Gavà.

Pau Mart Moreno

Raquel Sánchez (Gavà, 1975), que va arribar a l’alcaldia de la seva ciutat el 2014, assumeix el seu primer mandat amb majoria absoluta. Advocada d’ofici, es defineix com a feminista i des del 2016 és la secretària de Polítiques de Dones del PSC. A les portes del nou curs polític, Sánchez diu que afronta amb «una gran responsabilitat» un mandat amb reptes majúsculs com el desenvolupament del Pla de Ponent o el desencallament de la transformació del sector Roca i del sector econòmic dels Joncs

-Fa dos mesos va ser investida alcaldessa després de guanyar les municipals amb majoria absoluta. ¿Com ho va viure?

-Vam viure una campanya i unes eleccions molt intenses. És cert que esperàvem una millora, però feia molt temps que els partits havíem començat a creure que això de les majories absolutes era molt difícil. Però la ciutadania va parlar, ens va donar el seu recolzament i jo m’hi vaig sentir molt agraïda, tot i que també sento que tenim una gran responsabilitat per no defraudar als gavanencs.

-El 26-M va deixar altres titulars, com el declivi del PP a la comarca –malgrat que a Gavà s’ha mantingut– i l’auge d’ERC. ¿Com afronta aquest nou escenari polític?

-Jo crec que el PP, i la dreta en general, ha patit les conseqüències d’un discurs molt negatiu, tant de Catalunya com, en aquest cas, de Gavà. Tot i que aquí no ha sigut tant el PP sinó Ciutadans, que va rebre un càstig més gran a les urnes. No pot ser bon alcalde o alcaldessa algú que està tot el dia parlant malament de la ciutat i que no té projectes en positiu. Respecte a l’auge d’ERC, tot i que a Gavà ha sigut més moderat, jo crec que ha sigut la falta d’alternatives dins del sector independentista el que l’ha beneficiat.

Un dels grans reptes del mandat serà el Pla de Ponent, que inclou la construcció de 5.000 vivendes. ¿Està preparat Gavà per assumir aquest creixement?

-Aquest serà el mandat dels grans projectes per a Gavà. Entre els quals, el Pla de Ponent, que ve de fa molt temps i fa un parell d’anys es va posar en marxa amb la construcció de 143 vivendes de protecció oficial, que ja estan habitades, a les quals seguiran 130 més, la meitat de lloguer, i la caserna de bombers. Nosaltres seguirem a aquest ritme. No és un projecte s’hagi d’esgotar el pròxim mandat; és ambiciós, de futur, però no tenim pressa.

-Sempre hi ha hagut veus crítiques amb el projecte, inclosos grups de l’oposició, amb referència a la destrucció de l’espai natural que suposa aquest pla.

-El pla ha rebut reconeixements per ser un projecte urbanístic sostenible i respectuós amb la conservació de l’entorn natural. Crec que el seu gran valor és que posarà a disposició pública zones verdes i parcs que ara són a mans privades, i que no estan cuidades ni conservades. Volem ordenar tota aquesta zona, però garantint els valors mediambientals i naturals de l’entorn. 

-Aquest estiu, Brussel·les va apuntar directament el Baix Llobregat pels nivells de contaminació a la comarca. ¿Què li semblen les mesures plantejades per pal·liar aquesta situació, com  la implantació d’un peatge d’entrada a Barcelona?

-Crec que en aquest cas és molt important establir una estratègia coordinada i supramunicipal, que requereix el recolzament de la Generalitat i l’AMB. S’estan fent projectes per impulsar, per exemple, un nou model de mobilitat o de gestió de residus, però no només cal posar més carrils bici o pacificar carrers: també cal millorar el sistema de transport públic. No podem pensar que la solució vindrà d’una única mesura, cal estar oberts a qualsevol proposta que surti d’una anàlisi de beneficis i inconvenients, tot i que de vegades la ciutadania hi sigui més reticent; caldrà explicar-ho.

A més d’ajuntaments, també s’han renovat els governs la Diputaciól’AMB i el Consell Comarcal. ¿Creu que la diversitat de forces polítiques dificultarà la gestió? 

-Els acords són bons, perquè al final són fruit del consens, i que n’hi hagi en institucions que tracten temes i competències que afecten un territori tan divers i plural és una cosa positiva. Crec que a aquest país, després de tants anys de confrontació i radicalitat política, el que li fa falta és això: més consens. 

En una entrevista de fa uns mesos amb EL PERIÓDICO feia referència a la «inoperativitat» del Govern en els últims anys. ¿Creu que millorarà el diàleg en aquest mandat?

-M’agradaria pensar que sí, però crec que en les dinàmiques locals estem més acostumats al diàleg que al Parlament, on ens hem trobat amb una Generalitat que no fa res. Crec que haurien de començar a superar el discurs que si tinguéssim la independència tindríem més recursos, perquè al final la gent ja no s’ho creu. Hi ha recursos, es poden fer polítiques, però el que fa falta és que la Generalitat es dediqui a governar i a donar resposta als problemes reals dels catalans i les catalanes i abandoni aquesta política de confrontació.

La cara estiuenca de l’alcaldessa de Gavà 

-Un lloc recurrent per a les vacances.

-La platja de l’Escala, és el meu lloc d’estiueig i hi vaig cada any. 

-¿Mentre descansa posa el mode avió o continua pendent de tot? 

-Bé... bastant en mode avió, però em connecto un parell de vegades al dia per veure si hi ha novetats.

-¿Sèries o llibres pendents?

-Tinc moltes lectures inacabades que he començat durant l’any; per exemple 'Patria', de Fernando Aramburu.

-¿Què recomana a algú que aprofiti aquests últims dies d’estiu a Gavà?

-Que disfruti de la nostra platja, del parc del Garraf, del Parc Arqueològic de les Mines, de la nostra restauració... I que es perdi passejant pels carrers, que ara es respira una tranquil·litat que també és molt agradable.

-¿La seva banda sonora de l’estiu?

-Ara soc molt de Rosalía, que a més és marca Baix Llobregat.

-¿Què és el primer que farà quan torni de vacances?

-El més urgent crec que serà fer un balanç de com ha anat l’estiu i fer una trobada amb tot l’equip, ara que ja s’ha definit tota l’estructura administrativa, per veure com comencem el nou curs polític.