El refugi antiaeri de Gavà acull una exposició sobre arquitectura commemorativa i funerària del segle XX

La mostra es compon de maquetes realitzades per alumnes de la UIC Barcelona School of Architecture sobre grans monuments als caiguts en les guerres

La inauguració serà dimecres 3 de juliol i es podran fer visites guiades cada primer diumenge del mes fins al mes d'octubre

refugi

refugi

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El refugi antiaeri de Gavà acull a partir d’aquest dimecresl’exposició  ‘Maquetesd’arquitectura commemorativa i funerària del segle XX’, que inclou un conjunt de maquetes elaborades pels estudiants de la UIC Barcelona School of Architecture sobre monuments dissenyats pels grans mestres de l’arquitectura del segle passat.

La mostra, organitzada per l’escola en col·laboració amb el Museu de Gavà i l’ajuntament, està comissionada pel professor de la UIC Barcelona Guillem Carabíi l’exalumna Marta Faura, i es podrà visitar fins al pròxim mes d’octubre cada primer diumenge del mes en una visita guiada.

Els visitants hi podran admirar els monuments commemoratius i funeraris dissenyats per noms com Adolf Loos, Walter Gropius, Le Corbusier, Mies van der Rohe, Aldo Rossi, Carlo Scarpa i Alvar Aalto. Un intent, diu Carabí, de “posar en relació la història de l’arquitectura del segle XX a Catalunya amb la que estava passant a Europa”.

"Comprovar l’existència de relacions entre els arquitectes de Catalunya i els europeus permet, al seu torn, comprovar l’evolució de la nostra arquitectura local”, explica el professor, ja que "gràcies a l’arquitectura percebem les diferents idees i estils de les èpoques, que queden reflectides a través de la manera de fer i actuar d’aquests autors”, afegeix Marta Faura.

Dos anys de treballs

La mostra recull els treballs realitzats pels alumnes durant dos cursos pels alumnes de la UIC, que van estudiar, van investigar i van reconstruir en maqueta alguns dels monuments que, durant el segle XX, es van projectar i van construir a Europa principalment en commemoració als caiguts de la primera i segona guerra mundial.

La selecció té una “doble finalitat”: reconèixer el valor artístic d’aquestes peces –més enllà del seu antic valor funcional– i posar a prova l’estudiant, “que ha de sintetitzar en una maqueta, de vegades sense coneixement previ de l’obra, l’anàlisi d’una peça arquitectònica en tota la seva dimensió, representar-la i explicar-la”, assenyala Guillem Carabí.

Un espai conforme

L’espai triat per a la ubicació de l’exposició és el refugi antiaeri de Gavà (de 100 m de llarg per 2 d’ample), construït durant la guerra civil espanyola pels treballadors de la fàbrica Roca per protegir la població dels atacs aeris de l’aviació feixista, i restaurat fa una dècada

“Des del punt de vista arquitectònic, l’espai oferia unes característiques molt conformes al contingut de l’exposició”, reconeix Carabí. “A més, es produeix una estranya però celebrada simbiosi: els que vagin a veure el refugi veuran inevitablement la nostra exposició, i a la inversa”.

Notícies relacionades

L’acte d’inauguració de l’exposició se celebrarà dimecres 3 de juliol a les 19 h, i hi seran presents el rector de la UIC Barcelona, Xavier Gil; el director de la UIC Barcelona School of Architecture, Josep Lluís i Ginovart; l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i el director del Museu de Gavà, Josep Bosch.

Més notícies de Gavà a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Exposicions