LA FESTA DE LA PAGESIA DE GAVÀ

La 66a Fira d'Espàrrecs de Gavà atrau més de 30.000 visitants

Malgrat la coincidència amb els comicis generals, la pagesia gavanenca va tornar a mostrar múscul en la seva tradicional trobada gastronòmica

Més de 70 participants van elaborar les tradicionals paneres i es van vendre més de mil quilos de verdures, 1.120 grapats d'espàrrecs i 14.000 tapes

captura-de-pantalla-2019-04-30-a-las-160304

captura-de-pantalla-2019-04-30-a-las-160304

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cap de setmana passatGavà va celebrar la seva tradicional Fira d’Espàrrecs, la trobada gastronòmica per excel·lència de la ciutat, que en la seva 66a edició va aconseguir congregar més de 30.000 persones, malgrat la proximitat amb Setmana Santa i la coincidència amb les eleccions generals del 28-A.

La celebració dels comicis va ser precisament el que va motivar la tornada del certamen a la plaça Francesc Macià, que va acollir la Mostra Agrícola amb els lots d’espàrrecs i paneres, a causa que l’escola Jacme March –on s’ha situat en edicions anteriors– diumenge va ser seu electoral.

El recinte firal, amb una superfície de 20.000 metres quadrats, es va distribuir en tres grans espais: la plaça de Francesc Macià, la zona de l’avinguda Diagonal i la plaça Jaume Balmes, aquesta última escenari de la 6a edició de GastroGavà, on la restauració local va fer gala de la seva oferta gastronòmica.

Novetats d’aquesta edició

Com a novetat d’aquest any, la Mostra Agrícola va incloure les paneres que l’alumnat de tres escoles gavanenques va elaborar després de rebre la visita dels pagesos de la ciutat, i va comptar, a més, amb la celebració de la Festa del Comerç i diverses actuacions musicals, tallers i jocs,  així com espectacles familiars i una exposició de vehicles d’època.

Així mateix, la Fira va comptar aquest any amb propostes dedicades a promoure la participació ciutadana, com el nou espai didàctic de PRESEC, on l’empresa municipal va oferir tallers familiars i una mostra de vehicles sostenibles per a la neteja, la jardineria i la recollida de residus.

Més de 70 participants

Un any més, les famílies pageses de la ciutat s’han abocat amb la celebració, i un total de 74 participants han elaborat les tradicionals paneres en les diferents modalitats: 18 en lotes de espárragos, 8 en paneras de verduras, 15 paneras artísticas de verde y 33 de semillas.

Per la seva banda, el Mercat de Pagès ha comptat amb quatre expositors de venda directa, en què s’han venut 1.060 quilos de verdura i 1.120 grapats d’espàrrecs, entre verds i blancs.

Unes xifres que, per al president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, donen per a celebració, “tenint en compte els pocs pagesos que quedem”. Per això, afegia, “hem d’agrair l’esforç de les famílies que s’han implicat a mantenir viva aquesta tradició”.

En la mateixa línia, l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, cridava a “continuar acompanyant la pagesia gavanenca en aquest esdeveniment”, al qual es referia com “un reflex de l’activitat econòmica del municipi i de la seva tradició agrícola”, però animava a fer-ho també, i “sobretot, en el seu dia a dia”, ja que la seva feina “és molt dura i necessiten més recolzament”.

Los ganadores de la 66a edición

En l’apartat de lots d’espàrrecs, el primer premi d’aquesta 66a edició va recaure en mans de Maria Asunción Sannicolás, seguida de Maximiliano Marruedo, en segon lloc, i de María Carmen Verges, que va aconseguir el tercer premi.

En l’apartat de paneres de qualitat de verdura fresca, la vencedora d’aquest 2019 va ser la família Purset Tarrifa, mentre que la segona classificada va ser la família Vives Rosa i el tercer Andreu Margarit.

Respecte a les paneres artístiques de verdura fresca, el podi el va encapçalar Neus Santfeliu, seguida de Maria Pastor i Montserrat Vives, mentre que en l’artístic de llavors la panera guanyadora va ser la de Joan Margarit, per davant de Maria Antonio Piñol, segona, i Narcís Santfeliu, tercer.

Més de 14.000 tapes servides

En el marc de la sisena edició de GastroGavà, l’aposta gastronòmica de la ciutat, es van servir durant el cap de setmana prop de 14.000 tapes, sent diumenge al migdia el torn que va concentrar més degustacions, amb un total de 3.900, més de 1.500 més que l’any passat.

En aquesta edició, més de 18 restaurants de diferents punts de la ciutat es van sumar a la inicativa, oferint plats elaborats a partir de l’espàrreg local. A més, la mostra gastronòmica va incloure al seu torn la tercera edició de la Mostra de Vins, amb la presència de dos cellers de la ciutat que van acostar varietats produïdes al Baix als assistents.

Notícies relacionades

La Fira va ser, a més, un aparador per als comerços de la zona, gràcies a la Mostra Comercial, Artesanal i d’Automoció, distribuïda al llarg del carrer Sant Pere, entre Martí l’Humà i Monflorit, amb un total de 65 expositors, que van ocupar un total de 91 espais firals.

Més notícies de Gavà en l’edició local de EL PERIÓDICO DE CATALUNYA