On Catalunya

PLATGES METROPOLITANES

Les platges metropolitanes es preparen per la temporada de bany

L'AMB ha iniciat el llaurat de platges a Castelldefels, treballs que seguiran en la resta fins al 10 d'abril

img 8249

img 8249

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha començat aquest dimecres els treballs de condicionament de platges metropolitanes per posar-les a punt de cara a la temporada de bany, un procés que s’espera que duri fins al pròxim 10 d’abril i que ha començat amb el llaurat de les platges de Castelldefels, a les quals segueixen Gavà i Viladecans. 

Aquests treballs es realitzen amb tractors que remouen la sorra fins a 50 centímetres de profunditat per facilitar que s’airegi i que els rajos del sol hi penetrin i així potenciar al màxim l’acció desinfectant. 

A més, es retiren les restes enterrades durant els temporals d’hivern, amb l’objectiu d’aconseguir un “grau òptim de salubritat” de les platges de cara a l’inici de la temporada, en uns treballs que es realitzen després de retirar els residus dels primers deu centímetres superficials.

Uns dies després de llaurar, els tractors crivellen la sorra per regularitzar-la i deixar-la llesta per a la temporada de bany, una tasca que es fa durant tot l’any però que a partir d’aquests moments s’intensifiquen i es fan de manera diària durant tota la temporada alta –de l’1 de juny al 30 de setembre–.

Després, es passaran per totes les platges màquines electroimants per separar els elements metàl·lics de la sorra, de la que es preveu retirar centenars d’elements perillosos, com claus, hams i restes de ferro rovellat.

Conseqüències dels temporals

Els temporals d’hivern –que han augmentat en intensitat i freqüència en els últims anys–, han obligat a redistribuir i anivellar la sorra, substituir unes 40 passarel·les –132 metres en total– i deu papereres, a més de reparar sis dutxes, pals de bandera i elements de senyalització que han quedat fets malbé.

A més, i com a novetat d’aquest any, es col·locaran 298 passarel·les (prop de 980 m) d’un nou model adaptat a persones amb mobilitat reduïda, es milloraran les bases de les dutxes, les plataformes d’accés i els jocs infantils, s’afegiran sis noves dutxes i rentapeus i s’implantaran nous aparcaments per a bicis.

Notícies relacionades

Respecte a la millora de les dunes, s’han realitzat diverses actuacions a la zona del delta del Llobregat, que han permès reforçar i crear noves dunes, renovar les cordes i senyals que les protegeixen, eliminar plantes invasores per afavorir la superviviencia d’espècies autòctones, la plantació de les quals també s’ha intensificat. 

Les 41 platges metropolitanes, el manteniment de les quals va a càrrec de l’AMB, registren 10 milions d’usuaris a l’any i ocupen una superfície de sorra d’uns 1,7 milions de metres quadrats, una xifra que s’ha reduït en un 10% a causa de l’erosió provocada per les variacions climàtiques.