Les Falles de Gavà s'estrenen com a Patrimoni de la Humanitat

La Casa de València torna a organitzar la gran festa de les Falles, que culminarà el diumenge 2 d'abril amb la Cremà

una-de-les-falles-daquest-cap-de-setmana-a-gav

una-de-les-falles-daquest-cap-de-setmana-a-gav

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / GAVÀ

Les Falles són ja gairebé una tradició tant gavanenca com valenciana. És més, aquest any la festa s'estrenarà com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

 

La UNESCO ha fet extensiva aquesta classificació a tots els municipis que planten monuments fallers. Aquest és el cas de Gavà, on la Casa de València organitzarà la festa del 31 de març al 2 d'abril.

 

Una declaració que, en l'acte de presentació de la festa, l'alcaldessa, Raquel Sánchez, va qualificar d'orgull per a Gavà, "una ciutat on la cultura valenciana té una presència destacada, que té un nombre molt important de ciutadans d'arrels valencianes, i que està agermanada amb Olocau".

36 ANYS DE FALLES

Igual que d'altres ciutats amb molta població d'origen o amb família d'Andalusia, a Gavà van ser molts els valencians que van arribar durant el segle XX.

Un grup d'aquests valencians van crear la Casa de València de Gavà el 1981, aconseguint establir a la ciutat una seu social amb presència d'autoritats municipals i que el novembre d'aquest mateix any van començar a organitzar activitats culturals com els festejos fallers.

Unes falles que s'han repetit any rere any i que s'han convertit ja en una festa popular de tots els gavanencs.

El president de la Casa de València, Sergi Engli, ha destacat "la voluntat que aquesta festa formi part de la ciutat de Gavà, ho hem aconseguit fins ara i volem que així continuï. Perquè Gavà i València estan unides per ciutadans amb arrels valencianes, per aquells a qui els agrada la nostra cultura o per un simple esperit d'unió".

PROGRAMA

A partir del divendres 31 de març i durant tot el cap de setmana se celebrarà un extens programa d'activitats, en col·laboració amb entitats culturals de la ciutat, que culminarà la nit del diumenge amb la Cremà.

 

El monument faller arribarà a Gavà divendres 30 al matí i es plantarà a la plaça de Jaume Balmes. Ja plantada la falla, a les 20.30 hores, tindrà lloc la presentació de la fallera major i la fallera major infantil a la Sala de Plens de l'Ajuntament.

 

La Casa de València recupera així la figura d'aquestes ambaixadores de les Falles de Gavà i de la Casa de València en tots els esdeveniments en els quals participa dins i fora de la ciutat.

 

 "Aquest any anem a totes i tenim falleres majors que presentarem en un acte simbòlic amb totl'ambient valencià d'aquest esdeveniment amb l'objectiu de donar-los el renom que mereixen", va agregar Engli.

 

Dissabte, es podrà disfrutar d'una fira comercial i de productes artesans al llarg de l'avinguda Diagonal. A les 13 hores, a la plaça de Jaume Balmes, se celebrarà la Globotà, activitat dirigida al públic infantil.

 

 A la tarda, a partir de les 17 hores, tindrà lloc la desfilada de Moros i Cristians. La comitiva, que comptarà amb l'acompanyament de la Banda Valenciana de Música i de la Companyia General del Foc, partirà de la rambla Maria Casas, passarà pel carrer de Sant Pere i arribarà a la plaça de Jaume Balmes, on al voltant de les 20.15 hores tindrà lloc la representació final dels parlaments dels capitans de les comparses i un espectacle de foc. La festa culminarà amb un sopar de germandat en la mateixa plaça.

 

Notícies relacionades

El diumenge, a les 12.30 h, s'oficiarà una missa en honor a la Verge dels Desemparats, a l'església de Sant Pere. Entre les 13 hores i les 20 hores, a la plaça de Jaume Balmes se succeiran actuacions i exhibicions per part d'entitats de la ciutat. A les 21.30 hores, es viurà el moment culminant de les festes amb la tradicional Cremà de la Falla i un espectacle pirotècnic. 

Més notícies de Gavà