El Parc Arqueològic Mines de Gavà compleix 10 anys convertit en un referent

El 19 de març se celebrarà una festa ciutadana amb cercavila, tallers i una jornada de portes obertes, entre altres activitats

parc-arqueologicgav

parc-arqueologicgav

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / GAVÀ

El Parc Arqueològic Mines de Gavà celebra el seu desè aniversari, una efemèride que compartirà amb tota la ciutadania el pròxim 19 de març en una jornada festiva.

 

El 3 de febrer de 2007 obria les seves portes aquest equipament de referència, que tenia com a finalitat protegir i donar a conèixer un jaciment prehistòric ric amb unes característiques úniques a Europa. Era la culminació d'un projecte impulsat per l'Ajuntament de Gavà arran del descobriment, el 1975, d'aquest jaciment amb 6.000 anys d'història.

 

El treball rigorós de molts professionals i la implicació de totes les administracions públiques van fer possible que Gavà pogués comptar amb un equipament de primera magnitud que feia compatible la preservació d'un llegat únic amb la divulgació i la investigació.

 

Una cooperació que al llarg dels anys s'ha fet extensiva a altres institucions, empreses i organitzacions en l'àmbit català, estatal i internacional.

UNA DÈCADA

Deu anys després de la seva inauguració, el Parc Arqueològic ha assolit les metes marcades i s'ha convertit en un dels símbols identificatius de Gavà, el principal agent de turisme de la ciutat i un dels principals pols d'atracció de visitants al Baix Llobregat.

 

Durant aquests anys, han recorregut les seves instal·lacions 275.889 persones, de les quals 182.339 (un 66%) són nens i joves provinents de més de 300 escoles i instituts.

 

Totes elles han pogut gaudir d'una sèrie d'activitats i serveis que fan que les mines siguin accessibles per a tothom, sent la proposta més destacada una fidel reproducció de l'interior de les mines, que permet fer un recorregut lliure per una mina adaptada a tots els públics que ofereix una imatge inèdita d'aquest jaciment.

 

Altres exemples d'aquesta accessibilitat són el mòdul interactiu "La mirada tàctil" per a persones amb dificultats visuals, fruit de la col·laboració amb la Diputació de Barcelona, les visites específiques per a persones amb dificultats sensorials, així com els vídeos amb llenguatge de signes.

JORNADA COMMEMORATIVA

Amb l'objectiu de compartir la celebració del desè aniversari, el Parc Arqueològic acollirà el 19 de març una gran festa ciutadana.

La jornada arrencarà a les 11 del matí amb una cercavila de la Venus (figura femenina de ceràmica trobada en el replà d'un pou d'una de les mines de Gavà, que podria ser la imatge d'una deessa de la fertilitat i constitueix una de les poques representacions religioses del neolític existents a la Península).

 

La Venus de Gavà sortirà del Museu i farà un recorregut, acompanyada de música i ball, fins al Parc Arqueològic on serà rebuda per una càpsula de dansa inspirada en la prehistòria.

 

Notícies relacionades

De 12.30 h a 14.30 h hi haurà tallers de tecnologia prehistòrica, perquè tothom que vulgui pugui demostrar les seves habilitats utilitzant eines i utillatges com els d'abans. A més, durant tot el matí, hi haurà entrada lliure al recinte.

Més notícies de Gavà

Temes:

Arqueologia