Recepta amb història
Un aperitiu amb estrella Michelin: albergínia d’Almagro amb samfaina manxega
Miguel Ángel Expósito, xef del restaurant Retama (Valdepeñas), prepara aquest platillo que enfonsa les seves arrels a la cuina andalusina

Avui, un plat de tota la vida, tradicional com pocs a Castella-la Manxa, el que proposa el restaurant Retama (a l’Hotel La Caminera Club de Campo, a Valdepeñas), distingit amb una estrella Michelin. «Estem treballant en la història de la gastronomia regional a través d’una reinterpretació del receptari tradicional manxec, actualitzant-lo», afirma el xef, Miguel Ángel Expósito, que fa unes setmanes va reobrir l’establiment.
Un bon exemple de la seva filosofia és aquesta albergínia d’Almagro amb samfaina manxega, «que són d’origen andalusí i estan basats en ingredients de proximitat i en una cuina típica de la regió». Aquesta recepta està disponible en els dos menús que ofereix el restaurant (Menú Retama i Menú Tradicional) com un dels aperitius.
Ingredients
Per a albergínia
500 g d’albergínia d’Almagro en llauna
Per a la tempura
50 g de farina de blat
200 ml de cervesa
Sal
500 g d’oli de gira-sol
Per a la samfaina manxega
Mig pebrot vermell
Mig pebrot verd
2 tomàquets triturats
Sal
Sucre
Elaboració:
Barregeu els ingredients per a la tempura amb la barnilla i passeu-hi les albergínies tallades per la meitat i sense l’interior.
Fregiu les albergínies en oli.
Poseu els pebrots a sofregir. Una vegada estiguin sofregits, afegiu-hi el tomàquet i poseu a foc lent una mitja hora, fins que estiguin ben cuits.
Quan estiguin llestos, afegiu-hi un toc de sal i sucre, i reserveu-ho.
Buideu les albergínies i ompliu-les amb la samfaina manxega.
Acabeu l’elaboració decorant amb flors de vern blanc.
- Educació Sánchez reduirà per llei les hores lectives del professorat
- Apunt La sort va salvar Fermín
- Per unanimitat Barcelona retira la medalla d'honor al mèrit a Rosa Peral
- Administració pública Un tribunal anul·la l’elecció d’un alt càrrec per mèrits sobrevalorats
- La prima negativa de l’opa al Sabadell cau a la meitat
- Els premis Barceloní i Barcelonina de l’Any obren les festes de la Mercè
- La festa major de Barcelona Una capital que es reivindica "viva"
- Petons, nervis i la cita més críptica de Julio Camba
- Javier Moll. President de Prensa Ibérica "Representen l’amor per la ciutat"
- Jaume Collboni. Alcalde de Barcelona "Esteu fent militància per Barcelona"