Alimentaria, dia 2: salts temporals de saló en saló

  • Les empreses emergents de l’espai Food & Hospitality Startup Revolution mostren com ens alimentarem en el futur

  • Cocuus, amb les seves impressores en 3D de carn i peix biosintètic, han guanyat el premi a la ‘start-up’ més innovadora

  • El futur immediat també passa per les màquines de ‘vending’ d’aigua sense plàstic, la pastisseria saludable o els còctels esferificats

Alimentaria, dia 2: salts temporals de saló en saló

Eduard Palomares

4
Es llegeix en minuts

A Alimentaria no només s’ha d’escollir la ruta física que cal seguir per no perdre’s en els seus 10 salons, a més d’Hostelco, sinó que també la línia temporal que es vol mantenir. Així, si un vol viatjar al futur pot dirigir-se al córner de Food & Hospitality Startup Revolution, on 16 empreses emergents mostren els seus projectes disruptius, pensats per fer un salt endavant en la manera que tenim d’alimentar-nos, tant des del punt de vista nutricional com de sostenibilitat.

Aquí es poden, per tant, començar a respondre preguntes com de quina manera podrà la societat garantir l’alimentació d’una població cada vegada més extensa sense comprometre el medi ambient. Doncs, per exemple, les ciutats podran cultivar els seus propis vegetals mitjançant sistemes aquapònics. Això és el que proposa Green in Blue a partir d’un ecosistema circular que no necessita terra, sinó que les plantes es fertilitzen gràcies als rebutjos dels peixos que neden en un aquari acoblat, alhora que depuren l’aigua. «Consumeix fins a 10 vegades menys aigua que l’agricultura tradicional, no utilitza pesticides i és 100% de quilòmetre zero. Pensem que poden ser útils per a l’autoproveïment de restaurants i comunitats», explica el seu fundador, Loïc Le Goueff, que avança que aviat obriran la seva primera granja aquapònica a Vilassar de Mar.

Carn en 3D, premi a la innovació

I l’autoproducció no s’atura únicament en les verdures, sinó que també es podrà fabricar la carn de manera biosintètica mitjançant impressores 3D, ja sigui a partir de components animals o vegetals. «Convertim les costelles reals en dades i després les mimetitzem amb les nostres màquines. I amb un sabor molt semblant i valors nutricionals més elevats», expliquen Patxi Larumbe i Javier Zaratiegui, fundadors de Cocuus, que s’ha emportat avui el premi a la ‘start-up’ més innovadora d’aquest espai.

A més també poden elaborar gambes, ventresca o tires de béicon vegetals. «Estem revolucionant el món, utilitzant la tecnologia per fabricar carn o peix amb plantes, per portar la proteïna a tot arreu», afegeixen. També compten amb una impressora capaç d’imprimir sobre galetes, pastissos i fins i tot l’escuma de la cervesa.

Una altra de les tecnologies que es presenta en aquest espai compartit entre Hostelco i The Alimentaria Hub és la nova cocció d’arròs de Rice in Action, patentada per Christophe Pais i Cristina Querol: «Els nostres arrossos es cuinen en un temps de 2 a 5 minuts sense necessitat d’afegir cap caldo, i només has d’afegir els ingredients que et vingui de gust per complementar. És de preparació ràpida però saborós i saludable, ja que es poden incorporar nutrients i vitamines, a més de contenir midó resistent, que és un probiòtic».

Aigua sense plàstic i pastissos sense culpa

Més enllà de les tecnologies que encara necessiten un cert recorregut per introduir-se al mercat, a Alimentaria també es poden trobar projectes que estan a punt de canviar les coses. A millor, és clar. Davant la necessària reducció dels envasos d’un sol ús als restaurants –una cosa inclosa en la nova llei de residus– AguaKMZero proposa dispensadors d’aigua filtrada.

A més, innoven per acabar amb la venda d’aigua embotellada a les màquines de ‘vending’ repartides per la ciutat. «Molta gent compromesa amb el medi ambient es troba que, si té set al carrer, en una estació de tren, al baixar del Bicing... no té més remei que anar a comprar una ampolla d’aigua de plàstic. Nosaltres proposem una màquina per omplir ampolles reutilitzables (o comprar-ne una si no la portes a sobre), on a més queda registrat el plàstic i el CO2 que estàs estalviant», resumeix Agustí Puig, fundador i director comercial de la firma, que sorprèn amb una destacada campanya de comunicació contra el plàstic.

Les bones notícies continuen amb la constatació que ja és possible donar-se capricis de manera saludable i sense culpa. Impossible Bakers estan presentant a Alimentaria els seus dolços baixos en carbohidrats i en què en comptes de sucre utilitzen l’edulcorant eritritol, que no conté glucosa. I que, a diferència de tot l’aconseguit fins ara al terreny de la dietètica, compleixen les expectatives dels llaminers.

En la mateixa línia, Xocolata Jolonch (de Torrons Vicens) ha presentat la seva xocolata Diví, elaborada mà a mà pel pastisser Jordi Bordas i el neuroimmunòleg Xevi Verdaguer, amb probiòtics i un alt contingut en fibres solubles. Així mateix, cada vegada serà més fàcil cuinar pizzes amb forns de llenya però amb tecnologia avançada, com proposa Morello Forni a Hostelco.

Innoval i els esforços en R+D

Notícies relacionades

I si es busca el futur a Alimentaria, el visitant no pot obviar la mostra Innoval, que reuneix gairebé 300 nous productes tot just sortits al mercat que reflecteixen els esforços en R+D de totes les marques participants. Un d’aquests són Las Jellys, que es podrien definir com còctels esterificats, o perles líquides, que ‘exploten’ a la boca reproduint la mateixa experiència de sabor que proporciona un mojito, un Margarita o un Cosmopolitan elaborat de manera tradicional.

O l’aigua de Kéfir Be Plus de Vicky Foods, 100% natural i amb bacteris que viuen de forma natural al cos i que ajuden a restaurar l’equilibri de la flora intestinal, que ha sigut el producte més premiat en els premis Innoval 2022, també entregats avui. La conclusió no pot ser cap altra, vist això: mai es pot dir que tot està inventat, almenys al món de l’alimentació.