Pur umami
Cinc consells per conservar millor el pernil i disfrutar-lo al màxim
¿S’ha de tapar? ¿I guardar a la nevera? T’expliquem com treure el màxim partit a aquesta joia gastronòmica

¿Com es pot conservar una peça de pernil ibèric perquè mantingui totes les seves propietats? ¿S’ha de tapar? ¿On s’ha de guardar? Potser et sorgeixen alguns dubtes sobre què s’ha de fer quan s’ha obert una peça i no s’ha consumit sencera. L’Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI), en la qual estan representades paritàriament més del 95% de les organitzacions ramaderes i més del 95% de la branca de la transformació (industrials) de porc ibèric, et dona els seus cinc consells.
Allunyat de la llum solar i a temperatura ambient

Una vegada obert el pernil ibèric, per conservar-lo de la millor manera possible el recomanable és guardar-lo en un lloc fresc i sec, fora de perill de la llum directa del sol, i evitar canvis de temperatura. Perquè mantingui totes les seves qualitats organolèptiques, així com el seu seductor aroma i la seva intensa textura, s’ha de deixar sense netejar la capa exterior de la part que no tallarem.
Hidratar-lo amb el seu propi greix

És important hidratar el pernil ibèric amb el seu propi greix a l’acabar de tallar i just abans de començar, fregant sobre la superfície del tall. Per a això és fonamental conservar el greix interior blanc que s’ha retirat quan s’ha obert la peça. Mai s’ha d’utilitzar el greix de cobertura exterior, de color groguenc i sabor ranci.
Tapar-lo amb un drap opac de cotó

Després de tallar el pernil, s’ha de tapar amb un drap opac de cotó, i protegir-lo així de la llum i la humitat per evitar el contacte amb l’aire. Si el consum no va més enllà de 48 hores, també es pot utilitzar un film transparent que s’adhereixi a la carn i permeti la seva conservació en condicions òptimes.
Si està envasat, a la nevera

Els blísters o envasos unitaris de pernil ibèric són una de les opcions més versàtils i interessants per conservar el sabor i l’aroma d’aquesta joia de la gastronomia. En aquest cas, és important guardar-lo a la nevera a una temperatura d’entre 5 i 2 graus. No es recomana congelar-lo ja que pot perdre propietats.
Temperatura ideal de consum: 24 graus

Per apreciar tots els seus matisos, el pernil envasat s’ha de treure, almenys, dues hores abans de consumir-lo. És aconsellable submergir-lo uns instants en aigua temperada i obrir el blíster mitja hora abans de servir-lo. La temperatura ideal de consum és de 24 ºC i el greix del pernil ibèric ha de tenir un to transparent, d’aquesta manera sabràs que és temps de degustar-lo en la seva màxima esplendor.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- FUTBOL Mor Diogo Jota, el davanter del Liverpool, en un accident de trànsit
- Directius Mor l’exdirector de Port Aventura i Riu Hotels, l’empresari mallorquí Lluís Rullan Colom
- Mor Michael Madsen, actor de 'Kill Bill' i 'Reservoir Dogs', als 67 anys
- Ocupacions d'estiu De provador de platges a tastador de gelats: les ocupacions més singulars de la temporada d'estiu
- Incidències Un transformador que fon fusibles deixa més d’una setmana sense llum unes 160 llars i comerços de Barcelona
- Trama Koldo Ministres amb seient a Ferraz donen per fet una «reestructuració» en el PSOE «no només limitada a Organització»