Un formatge amb denominació d’origen

Tan natural com les pastures suïsses

  • Els formatges del país helvètic s’elaboren cada dia de manera artesanal amb llet crua procedent de vaques alimentades amb herbes i pastures naturals

  • Són un ingredient clau per a receptes saludables i saboroses com el Power Bowl ‘A l’Emmentaler AOP URTYP Suís’

Tan natural com les pastures suïsses
1
Es llegeix en minuts

Per menjar de manera més saludable hi ha un principi bàsic: que els productes seleccionats siguin com més naturals millor. En aquest terreny, els formatges de Suïssa juguen amb avantatge, ja que s’elaboren cada dia de manera artesanal exclusivament amb llet crua procedent de vaques alimentades amb herbes i pastures naturals. No contenen ni gluten ni lactosa, com tampoc colorants o conservants, als quals la indústria formatgera suïssa ha renunciat voluntàriament, malgrat que la llei permet el seu ús. 

Un dels formatges suïssos més coneguts és l’Emmentaler AOP, amb els seus famosos forats. Es produeix a 110 formatgeries de llogarrets de la vall del riu Emme a partir de llet crua i no tractada de vaques que mengen herba i fenc, sense utilitzar additius i ingredients modificats genèticament. Si està elaborat segons la recepta original, creada fa més de 700 anys, porta a més l’etiqueta URTYP. Això significa que es tracta d’un formatge artesanal de qualitat superior que ha passat per una maduració d’almenys 12 mesos. 

La recepta: Power Bowl ‘A l’Emmentaler AOP URTYP Suís’

Ingredients

• 100 g d’Emmentaler AOP URTYP suís ratllat • 1 alvocat petit, madur • 100 g de bròcoli • 100 g de llenties de coral • 1 carbassa petita de 110 g. 1 remolatxa petita • 2 ous ecològics • 1/2 tassa d’arròs silvestre • Nous i llavors de gira-sol • Julivert

Vinagreta:

• Suc de mitja llimona • Pebre negre molt • Flor de sal • 1 cullerada de llavors de xia • 2 cullerades d’oli d’oliva verge extra

Elaboració:

1. Preescalfeu el forn a 200 ºC. Peleu la remolatxa i la carbassa, talleu a daus petits. Col·loqueu en una safata per enfornar amb una mica d’oli d’oliva, sal i pebre. Cuineu durant 20 minuts, girant-ho de dues a tres vegades. 

2. Coeu els ous. Cuineu l’arròs i les llenties com s’indica als paquets. Talleu l’Emmentaler AOP URTYP a bastons. Talleu l’alvocat per la meitat, ruixeu amb llimona i talleu finament. Talleu el bròcoli cru a trossos petits. 

Notícies relacionades

3. Barregeu tots els ingredients amb la vinagreta. 

4. Col·loqueu l’arròs tebi al centre d’un bol gran col·locar les verdures, l’ou i les llavors a dalt. Empolvoreu amb una mica de julivert i serviu.