Primer, educació, i després, Vinicius Júnior

Primer, educació, i després, Vinicius Júnior
3
Es llegeix en minuts

Fa nou anys, el nord-americà Derek Jetter, ‘short stop’, és a dir, entre bases o joc curt, dels mítics i populars Yankees de Nova York, es va retirar després de dues dècades d’inigualable beisbol. Un mite, vaja. Durant el seu últim any en actiu, l’any del seu comiat, Jetter va ser rebut a tots els estadis que va visitar amb els Yankees amb milers i milers d’espectadors drets, oferint-li una ovació que durava un munt de minuts. Després, començat el partit, Jetter els perjudicava o derrotava amb el seu beisbol, però l’homenatge, el reconeixement, el comiat del mite va ser brutal a escala nacional. Impecable. Senyorial.

Ahir a la nit, per seguir l’exemple o, perdó, per lamentar l’exemple, tot l’estadi Sánchez-Pizjuán del Sevilla va corejar un sonor «‘¡hijo de puta!’» quan Joaquín, el Jetter de la nostra Lliga, del nostre futbol, va saltar al camp en el seu últim derbi, sens dubte, l’autèntic comiat d’un dels futbolistes i genis grans que ha tingut la Lliga.

Contra el racisme

Educació. Estem en el mateix punt de sempre. Es tracti de la invasió del camp de l’Espanyol en la celebració del Barça, es tracti del lletgíssim estil de l’afició sevillista amb una icona bètica o, per descomptat, dels dos imbècils que –¡tant de bo ens els haguessin mostrat les càmeres de televisió quan Vinicuis Júnior, valerós, els va assenyalar!– van dir ‘mono’ al fenomenal extrem del Reial Madrid.

El meu pare deia que quan van treure l’assignatura d’urbanitat a les escoles es va destruir l’educació. No sé si és veritat, però que els estadis de futbol s’han convertit en un dels reductes més lamentables que hi ha a Espanya i pels quals un país d’acollida com el nostre està sent assenyalat, arreu del món, com a racista per culpa d’un grapat d’ultres (no els 46.002 espectadors que va denunciar erròniament Carlo Ancelotti), és una lamentable realitat, que només es pot rebatre amb fets, amb actes, amb decisions fermes.

Abans d’assenyalar o recordar que Vinicius Júnior provoca, abans de considerar que es va passar el partit enviant a Segona Divisió els futbolistes del València i els 46.002 espectadors, abans de criticar que va dir ‘tonto’ al periodista de ‘Superdepor’ que li va oferir la possibilitat, acabat el partit, de demanar disculpes i/o penedir-se per tanta provocació («¿tu ets tonto o què?», li va dir per resposta), cal criticar i lamentar que milers de persones vagin als estadis a insultar els rivals, l’àrbitre i els que no pensin com ells.

I, contràriament al que creu (i escriu en el seu Twitter) Vinícius Jr., LaLiga sí que mira de posar fi a aquesta plaga. És més, LaLiga ha presentat, en els últims dos anys, deu denúncies als jutjats per insults racistes contra Vinícius Júnior, per cert, denúncies que, en cap cas, han sigut recolzades pel Reial Madrid, pel club de l’extrem brasiler.

I cal recordar que LaLiga no pot sancionar. I cal dir que la perplexitat de LaLiga ha sigut total quan, de moment, bona part de les demandes han sigut arxivades per la fiscalia, tant a Barcelona com a Madrid, quan l’article 510 del Codi Penal castiga amb penes d’un a quatre anys aquests insults.

El problema del Madrid

Notícies relacionades

És evident que clubs, institucions, LaLiga i/o la Federació poden i han d’intentar-ho tot, però un té la impressió que això només es pot parar o amb dures sancions (directament presó) als que insulten o mostrant els energúmens per la televisió, ocasió que, certament i lamentablement, es va perdre ahir a la nit, un dia per parar el partit i retransmetre, en viu i en directe, com la policia entrava a la grada Mario Kempes de Mestalla i detenia els dos paios que van cridar ‘mono’ a Vinícius, alhora que la resta d’espectadors li deien ‘tonto’, cert, tan greu com dir-li ‘mono’, ‘negro’ o cantar-li «‘Vini, muérete’».

Ho vaig escriure fa una setmana, és la societat la que està malalta. És la mala educació la que està de moda i triomfant. Aquests dos o cent idiotes no representen l’afició del València, però el futbol ha de deixar de mirar cap a una altra banda. Començant pel Reial Madrid, que, des de fa molts mesos, té un problema, i greu, amb Vinícius, perquè, sent l’equip que més negres té, els problemes només es generen al voltant, per i per a ‘Vini’, que alguna culpa deu tenir en tot això, al marge que sigui un dels millors jugadors del món. Dic jo.