Futbol

La fiscalia demana dos anys de presó pels insults racistes a Iñaki Williams

La fiscalia demana dos anys de presó pels insults racistes a Iñaki Williams
2
Es llegeix en minuts
EFE

La Fiscalia de Delictes d’Odi demana dos anys de presó per a un aficionat del Reial Club Esportiu Espanyol acusat de proferir insults racistes per humiliar i menysprear el davanter de l’Athletic de Bilbao Iñaki Williams en un partit de la Lliga a l’estadi de Cornellà-el Prat el gener del 2020.

En el seu escrit de qualificació provisional, el fiscal atribueix a l’acusat, K.G.B., un delicte contra els drets fonamentals i llibertats públiques, en la seva modalitat de lesió de la dignitat de les persones per motius racistes i contra la integritat moral, per la qual cosa també li demana una multa de 5.475 euros i que durant els cinc anys posteriors a la pena de presó no pugui entrar a cap estadi de futbol ni exercir la docència esportiva i de temps lliure.

Aquest incident racista va tenir lloc el 25 de gener del 2020, durant la disputa d’un partit de Lliga entre l’Espanyol i l’Athletic Club a Cornellà-el Prat, quan entre les 14.26 i les 14.28 hores de la tarda Iñaki Williams va ser substituït i va rebre esbroncades i «manifestacions de menyspreu», com simular els gestos dels primats i crits repetits d’«uh, uh, uh, uh», onomatopeia que imita el so que fan els micos.

Menyspreu al color de la pell

Les esbroncades procedien d’una part de l’estadi blanc-i-blau situada en el sector 108 de la grada, on era K.G.B., de nacionalitat espanyola, que «personalment, entre molts», segons la fiscalia, va actuar «obrant amb evident menyspreu al color negre de la pell del jugador».

D’aquesta forma, segons la fiscalia, l’acusat va proferir crits i va escenificar «gestos de menyspreu de caràcter racista» contra Williams, generant en el futbolista «sentiments de frustració, vergonya i humiliació», amb el consegüent menysteniment de la seva dignitat.

En el seu escrit, el fiscal de delictes d’odi de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, afirma que aquests sons imitant als micos, com és «públic i notori», han sigut proferits diverses vegades per grups d’aficionats de diferents països «per ofendre públicament futbolistes de color de pell negra durant el transcurs d’un partit de futbol».

El març de l’any passat, Willams va assegurar al jutge, en la seva declaració per videoconferència durant la fase d’instrucció, que es va sentir «humiliat» pels insults racistes i que l’indigna que fets d’aquesta naturalesa continuïn passant en el segle XXI.

De fet, el fiscal remarca que els insults racistes es van produir davant els 27.318 assistents que havien anat a l’estadi blanc-i-blau i davant una audiència televisiva que es calcula en gairebé 210.000 espectadors, a més d’una xifra «massiva» d’oients que ho van poder escoltar per la ràdio.

Tres seguidors identificats

En el seu escrit, la fiscalia sol·licita que s’arxivi la causa per al segon acusat per aquests càntics racistes, ja que en el seu cas durant la instrucció no s’han obtingut indicis suficients de criminalitat per la seva part.

La fiscalia va encarregar una investigació als Mossos d’Esquadra, que van aconseguir identificar els suposats autors dels insults després d’examinar les imatges de les càmeres de seguretat i gràcies a la informació facilitada pel RCD Espanyol sobre els titulars de les localitats d’on procedien els crits.

Notícies relacionades

Les investigacions policials van permetre identificar tres seguidors presumptament relacionats amb els insults racistes, un dels quals menor d’edat.

Finalment, dels dos adults, la fiscalia únicament ha acabat acusant-ne un, per la falta de proves sobre el segon.