LA PLANIFICACIÓ BLAUGRANA

El Barça fitxa sense por del deute

El club blaugrana és el cinquè que més ha gastat per ara en reforços i passarà a ser el primer quan firmi Jules Koundé

El Barça fitxa sense por del deute

FCB

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un Barça arruïnat està agitant el mercat. Deu el que no està escrit, entre el deute acumulat i la venda dels actius que està executant, però la palanca que està exercint Joan Laporta ha aixecat al club de l’avenc en el qual estava. De moment, és el cinquè que més diners ha gastat en el mercat de fitxatges a 37 dies perquè es tanqui la finestreta, però es convertirà en el primer en dispendi quan es faci oficial l’adquisició de Jules Kounde.

De l’avenc al cim s’haurà projectat el Barça. Qui ho hauria dit fa un mes escàs, quan encara no s’havia acabat el mes de juny ni Laporta havia firmat la venda del primer 10% dels drets de televisió, que Xavi estaria picant de mans amb els cinc fitxatges que ja té als Estats Units.

Cert és que Andreas Christensen i Franck Kessié estaven emparaulats amb la carta de llibertat i han arribat gratis. Tan cert com que Ousmane Dembélé ha passat a ser un reforç després d’haver acabat contracte i costa molts menys del que valia el seu contracte, es veu que un 40% menys. I no menys cert que els 103 milions gastats s’han concentrat només en dos futbolistes.

Es reparteixen entre els 58 milions de Raphinha i els 45 per Robert Lewandowski. Les dues xifres amb variables, de quantia coneguda (9 milions el brasiler, 5 el polonès), que encariran el producte. Raphinha ha firmat per 5 temporades i Lewandowski per 4. L’ariet garanteix que als seus 34 anys, jugarà dues temporades com a mínim. «El meu cos és més jove del que diu la meva edat», va assegurar.

L’exauster Bayern

El Barça ha contribuït a millorar el balanç de comptes tant del Leeds com del Bayern de Munic, dos dels clubs que el precedeixen en malbaratament. El club alemany es va impulsar al liderat del mercat. Presumpte model d’austeritat, no només ha avançat el Manchester City (tercer) i el París Saint Germain (14è), en un insòlit gest de contenció francoqatariana, sinó que va superar l’Arsenal en volum de compra.

Ni més ni menys que 137,5 milions han sortit de Baviera per a les arques de la Juventus (67 milions per Matthijs de Ligt), el Liverpool (32 per Sadio Mané), el Rennes (20 per Mathys Tel) i l’Ajax (18,5 per Ryan Gravenberch). El Bayern, clar dominador de la Bundesliga, persegueix la Champions.

Amics i coneguts

L’Arsenal, com li passa al Barça, aposta per invertir en jugadors per rellançar la seva marca. Mikel Arteta, l’entrenador, ha convençut els seus caps d’entregar 87 milions al seu amic i col·lega Pep Guardiola i el seu antic club, el Manchester City per dos jugadors que, en veritat, coneix bé: Gabriel Jesus (52,2 milions) i Oleksandr Zíntxenko (35). 35 milions més han anat a les arques del Porto per reclutar Fabio Vieira.

L’Arsenal lidera el desajust entre ingressos i vendes, ja que només ha cobrat 14,2 milions de traspassos per restar els 132 gastats, segons les dades que ofereix la web Transfermarkt.es. El Barça suma 80 milions en números vermells: 103 milions invertits, 23 de recuperats. Els 20 de Philippe Coutinho (Aston Villa) i els 3 de Francisco Trincao (Sporting de Portugal).

Per sobre hi ha el Chelsea, amb 94 milions entregats (56,2 de Raheem Sterling, del City, i 38 de Kalidou Koulibaly, del Nàpols) i només 8 de recollits per la cessió de Romelu Lukaku a l’Inter. Per aquesta raó colla el Barça per obtenir diners per César Azpilicueta i Marcos Alonso després d’haver perdut Christensen i Antonio Rüdiger, que han marxat gratis al Camp Nou i al Bernabéu.

Superàvit del City

El criticat City està quallant un exercici sensacional. No només s’ha emportat la joia de l’any (Erling Haaland) sense ser el més car de la temporada (60 milions) i ha gastat una altra substancial picossada en Kalvin Phillips, del Leeds (48,75), sinó que està guanyant diners: 108,75 milions gastats i 159,84 de cobrats per les vendes de Sterling, Jesus, Zíntxenko, sobretot.

Notícies relacionades

Florentino Pérez creu que el Madrid no necessita gaire per poder repetir el doblet Lliga i Champions. Només ha adquirit un futbolista, però caríssim: Aurélien Tchouameni concentra els 80 milions del talonari, ja que Rüdiger va aparèixer al Bernabéu lliure.

El poder de la Premier queda de relleu amb la presència d’11 equips entre els 20 que més han gastat fins al moment. Els sis grans els secunden fins i tot el Newcastle, el Southampton i l’Aston Villa. El 21è també és anglès: el West Ham.