CÀSTIG PIONER

Condemnes de vuit anys de presó en el 'cas Osasuna'

La primera sentència per corrupció esportiva castiga nou dels onze acusats, i les penes més dures són per a l'expresident i l'exgerent del club navarrès

Els futbolistes del Betis Antonio Amaya i Xabier Torres són castigats per un any, mentre que Jordi Figueras queda absolt per falta de proves

jdomenech51830947 grafcav1860  pamplona  navarra   20 01 2020   el juicio por 200424103408

jdomenech51830947 grafcav1860 pamplona navarra 20 01 2020 el juicio por 200424103408 / Jesus Diges

3
Es llegeix en minuts
Agencias

La Secció Segona de l’Audiència Provincial de Navarra ha notificat la resolució del denominat ‘cas Osasuna’, que imposa penes de presó d’entre vuit anys i vuit mesos i un any de presó per a nou dels onze acusats. És la primera sentència de condemna sobre corrupció esportiva dictada a Espanya i es coneix menys de dos mesos després que acabés a l’Audiència Provincial de Navarra el judici per suposada manipulació de partits. 

La sentència, que pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem, condemna per unanimitat l’exgerent del club Ángel María Vizcay, l’expresident Miguel Archanco, els exdirectius Juan Antonio Pascual i Jesús Peralta, l’extresorer Sancho Bandrés, els agents immobiliaris Cristina Valencia i Albert Nolla, i els exjugadors del Betis Antonio Amaya i Xabier Torres. Absol, en canvi, l’exdirector de la Fundación Osasuna, Diego Maquirriain, i l’exjugador bètic Jordi Figueras per falta de proves.

Les penes imposades per delictes d’apropiació indeguda, falsedat en document mercantil, falsedat comptable i corrupció esportiva oscil·len entre el total de vuit anys i vuit mesos de presó, que s’imposen a Vizcay, i l’any de presó, per a Amaya i Torres, per l’únic delicte de corrupció esportiva. Tots dos són castigats amb dos anys d’inhabilitació per a l’exercici de l’activitat professional i 900.000 euros de multa.

Guanyar i deixar-se guanyar

Per a l’Audiència, ha quedat provat que els condemnats, membres en aquella època de la directiva d’Osasuna, van acordar primar dos exjugadors del Betis (Amaya i Torres) amb 650.000 euros per incentivar la seva victòria davant el Valladolid en la jornada 37 de la Lliga 2013-2014 i per deixar-se guanyar en el partit de Pamplona en la jornada 38.

Les magistrades consideren que hi ha dos apartats molt diferenciats en els fets: els referits a la gestió econòmica del club, que comprenen els delictes d’apropiació indeguda, falsedat documental i falsedat comptable, i el referit a la corrupció esportiva.

La condemna més greu és la imposada a l’exgerent Ángel Vizcay per un delicte continuat d’apropiació indeguda (quatre anys i tres mesos de presó i 12 mesos de multa amb quota diària de 40 euros), dos delictes de falsedat en document mercantil en concurs ideal amb un delicte de falsedat comptable (dos anys de presó i nou mesos de multa amb una quota diària de 40 euros per cada un) i per corrupció esportiva (una pena de presó de cinc mesos, més d’11 mesos d’inhabilitació especial per exercir com a gerent o similar en associació esportiva i una multa de 325.000 euros).

L’expresident Miguel Archanco i l’exdirectiu Jesús Peralta acumulen una pena superior als sis anys de presó i multes pròximes al milió d’euros per apropiació indeguda i un delicte de falsedat en document mercantil i comptable més el de corrupció esportiva. D’aquest delicte absol el tresorer, Sancho Bandrés, però el condemna pels d’apropiació indeguda i falsedat en document mercantil. És el que s’imputa als immobiliaris Cristina Valencia i Albert Nolla.

Indemnització al club

Notícies relacionades

La sentència imposa igualment als condemnats l’obligació d’indemnitzar el Club Atlètic Osasuna en la quantitat de 2,34 milions d’euros per la sortida irregular de fons durant les temporades 2012-13 i 13-14.

Archanco, Peralta i Vizcay hauran de tornar diferents quantitats per dietes cobrades indegudament i per un préstec amb destinació desconeguda tornada a càrrec dels comptes del club. A aquest últim se’l considera únic responsable de l’elaboració del contracte fals amb l’entitat portuguesa Flefield i la creació de tres factures simulades per quadrar les xifres d’aquella temporada. Vizcay veu reduïda la pena per l’atenuant de confessió, ja que la seva declaració davant la Lliga de Futbol Professional «ha sigut determinant per poder investigar els fets i sustentar la condemna per aquest delicte».

Temes:

Osasuna