lligues europees

La Premier tanca el mercat sense grans noms però amb 1.500 milions d'inversió

El United manté Pogba, el somni del Madrid, i traspassa Lukaku a l'Inter de Milà per 80 milions

El Liverpool i el Chelsea, castigat per la FIFA, són els dos grans que menys despesa han efectuat

zentauroepp49372209 lukaku  lo celso  pogba190808204727

zentauroepp49372209 lukaku lo celso pogba190808204727

4
Es llegeix en minuts
Enric Gil

El 'project fear', terme nou amb què els britànics designen els catastrofistes del 'brexit', semblava haver encomanat els ànims a la Premier League mentre es tancava el mercat de fitxatges. Sense la contractació de grans figures mundials, la sensació de vertigen va agitar durant unes hores. Ha durat poc. El desemborsament dels clubs ronda els 1.500 milions d'euros, la lliga anglesa confia a mantenir l'hegemonia continental després de la temporada 2018-19 i poc sembla importar que falten menys de tres mesos per trencar amb la Unió Europea. Els del 'project fear' pronostiquen un futur negre per a les illes britàniques i, és clar, també per al futbol.

S'equivoquen els alarmistes. La Premier continua sent la lliga més rica del món i els clubs han assolit, una altra vegada, inversions vertiginoses.  Només el Liverpool i el Chelsea a penes han gastat unes lliures. Equips com l'Aston Villa, que tot just han ascendit, han invertit gairebé 150 milions, una cosa impossible de concebre a la Lliga espanyola, tret del Barça, el Madrid i l'Atlètic. 

Conservadors i reforços defensius

Al final, l'únic serial de l'estiu a Anglaterra que ha acabat en moviment d'última hora és el de Romelu Lukaku, que ha deixat el Manchester United i se n'ha anat a l'Inter de Milà per 80 milions. Però no hi ha hagut canvis en la situació de Pogba, que es quedarà a Old Trafford malgrat l'interès pel Reial Madrid i la Juventus, i tampoc en els casos Sané i Eriksen. Els equips han conservat més que arriscat, aplicant la màxima de 'si alguna cosa funciona millor no tocar-la'. Tampoc el blaugrana Coutinho ha tancat el que hagués sigut un retorn sonat a la Premier League que tant el va admirar.

 L'estiu ha estat de rècord en reforços defensius. L'impacte de Virgil van Dijk, fitxat pel Liverpool el gener de 2018, ha sigut tan important que ara tots busquen algú com ell. El Manchester United ha tret 88 milions per a Harry Maguire del Leicester, el defensa més car de la història i el fitxatge rècord aquest estiu a Anglaterra, i 55 per al lateral Wan-Bissaka del Crystal Palace. Els d'Old Trafford s'han reforçat després de rebre 54 gols només en lliga la temporada passada. Ole Gunnar Solskjaer ha aconseguit retenir Pogba, però sense Lukaku i Ander Herrera ha perdut experiència a dalt. 

El City també es reforça enrere

Pep Guardiola ha apostat per guanyar poder defensiu y ha portat múscul amb Joao Cancelo, de la Juventus, anunciat en les últimes hores del mercat, a més de Rodri i Angelino, donant sortida a Danilo i Delph. Petits grans moviments per mantenir l'excel·lència, aquest any sense el gran capità Vincent Kompany, que tan important va ser en el tram final de temporada passada. Al final, el City ha gastat uns 170 milions d'euros. 

Sorprenentment, just el contrari que el Liverpool, l'equip anglès que menys ha gastat. Els guanyadors de la Champions League han sigut conservadors invertint uns ridículs 1,9 milions per a dos joves de perfil baix, Van de Berg i Elliott (amb 16 anys el fitxatge més jove de la història de la Premier) i el sevillà Adrián, del West Ham, que ocuparà la plaça vacant de segon porter deixada per Mignolet. 

Ball de noms a Londres

Més mogut ha sigut l'estiu a les oficines de Londres, amb comunicats d'ultimíssima hora. El Tottenham ha anunciat incorporacions importants, com la promesa del Fulham Sessegnon i el migcampista Lo Celso cedit amb compra obligatòria pel Betis. Ells s'uneixen al fitxatge rècord de Ndombélé per al qual ha pagat 60 milions d'euros.

També entretinguts han estat els Gunners d'Unai Emery, que malgrat els problemes econòmics han tret petroli de sota les pedres per renovar l'equip en gairebé totes les posicions. Han anunciat al tancament el nom del lateral Tierney del Celtic i és l'equip del top-6 que més s'ha reforçat, amb Saliba, Martinelli, Ceballos i Nicolás Pépé, aquest últim per 80 milions.

Notícies relacionades

El que ha viscut amb més tranquil·litat el tancament del mercat és el Chelsea, que no ha pogut fitxar a causa de la sanció de la FIFA i només ha utilitzat l'opció de compra que tenia sobre el cedit Kovacic pel Reial Madrid. Els 'blues', olorant-se la sortida d'Hazard, ja havien reforçat la plantilla a l'hivern passat a l'avançada amb Christian Pulisic del Dortmund.

Al final, el que acabarà decidint l'hegemonia de la Premier League a Europa no seran els grans noms, sinó els resultats, i tot apunta que malgrat els moviments del mercat, els favorits continuen sent els mateixos. Com expressa la sentència lampedusiana, “canviar tot perquè res canviï”.