L'EUROCOPA 2016

La França d'un Griezmann imperial fa fora Alemanya

Un penal estúpid de Schweinsteiger i el talent de l'astre de l'Atlètic condemnen la campiona del món

rpaniagua34616834 france s forward antoine griezmann celebrates after scoring 160707225904

rpaniagua34616834 france s forward antoine griezmann celebrates after scoring 160707225904 / FRANCK FIFE

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

França va ser fidel a la seva tradició i estarà per tercer cop en la final d’un torneig organitzat per ella. A l’Eurocopa del 1984 i al Mundial del 1998 va acabar apoderant-se del títol com a amfitriona. Diumenge, davant la Portugal de Cristiano Ronaldo, tindrà l’ocasió de repetir èxit després d’eliminar Alemanya (0-2). Un penal absurd de Schweinsteiger i el talent d’un enorme Griezmann, autor dels dos gols, van condemnar la campiona del món. 

Portugal va perdre la final del 2004 a casa i diumenge tindrà l’oportunitat de provocar el mateix dolor en els francesos. No ho tindrà fàcil. L’equip de Didier Deschamps és l’indiscutible favorit, amb una barreja de múscul i talent temible que tard o d’hora s’acaba desfermant. A Marsella va saber patir davant un excel·lent rival, al qual només li va faltar fortuna i un davanter com Griezmann, l’home d’aquesta Eurocopa.

EL MILLOR PARTIT

La desgràcia que va tenir a la Champions davant el Madrid, en què va estavellar un penal al travesser, no s’ha repetit a França, on el Petit príncep ha demostrat una qualitat que l’hauria de portar a aspirar a la Pilota d’Or juntament amb les bèsties Messi i Cristiano. La seva clarividència va permetre a França revertir la història i superar Alemanya per primera vegada des del 1958. 

Els germànics  van controlar el joc, però van estar espessos en la rematada en una versió similar a la de 'la Roja'

Al final l’Eurocopa va deparar un excel·lent partit. Després de 49 enfrontaments i gairebé un mes de competició, el penúltim xoc va ser una delícia per als amants del futbol. La campiona del món i l’amfitrió eren els dos grans favorits per conquistar el títol des d’abans del començament. Totes les cases d’apostes coincidien, es van complir els pronòstics i van protagonitzar la semifinal esperada, el partit número 50 d’un torneig decebedor que va oferir la seva millor versió a Marsella.

No van faltar l’emoció i la intensitat en cap moment. L’escenari també va ser l’ideal. L’afició del sud de França és molt més calenta que la de París. L’ambient va ser extraordinari durant tota la jornada. La caldera que desitjava el cos tècnic bleu va complir a la perfecció la seva funció.

Deschamps va optar per repetir exactament l’equip que va golejar Islàndia, amb el blaugrana Umtiti a l’eix de la defensa i el 4-2-3-1.

Kanté es va quedar a la banqueta. Löw va utilitzar un 4-3-3, amb Schweinsteiger de pivot, secundat en els interiors per Can i Kroos. Aquesta disposició només va titubejar en els primers minuts, quan França va sortir més endollada i Neuer va evitar el gol de Griezmann amb una gran parada (m. 6). 

COM ESPANYA

Alemanya no es va descompondre i va començar a dominar fins a arraconar l’amfitriona. Sense ni una pilotada, exquisida en la passada i perfecta en la conducció, el bloc germànic va recordar per moments la millor Espanya de temps recents, tant en les virtuts (possessió, control, joc atractiu) com en els defectes (la ineficàcia en el remat).

Lloris va emular el seu col·lega germànic amb una altra gran aturada en un xut de Can (m. 14) en els pitjors moments dels bleus, empetitits per l’empenta d’una Alemanya comodíssima. Aquesta superioritat, no obstant, no es va traduir en gols.

"Hem sigut el millor equip de la nit. Fuimos superiors en tot menys en els gols i el resultat" (Joachim Löw)

L’italià Rizzoli va començar aviat a donar mostres de les seves preferències. Casolà en totes les seves decisions, l’àrbitre no va tenir inconvenients a cosir a targetes els alemanys. Més benèvol va ser amb França, que va sobreviure al control alemany i va aprofitar bé la seva ocasió.

MANS ABSURDES

Notícies relacionades

Un estúpid penal per mans de Schweinsteiger en un cop de cap d’Evra va permetre a Griezmann avançar els francesos en l’última jugada del primer temps.

La tonteria del veterà centrecampista del United li costaria cara a la seva selecció. L’astre de l’Atlètic va repetir diana (m. 72) després d’un rebuig de Neuer i va posar els bleus a la final de París, mentre Alemanya topava amb Lloris i la seva falta de punteria. 

Alemanya, 0; França, 2

GOLS: 0-1 (m. 45) Griezmann, de penal; 0-2 (m. 72) Griezmann, després d'un rebuig de Neuer.