Hooligans: tercer assalt més sanguinari

Centenars d'anglesos divideixen els seus enfrontaments amb la policia i altres aficionats, tant francesos com russos

’Hooligans’ anglesos i russos s’enfronten amb gran violència a Marsella. / periodico

’Hooligans’ anglesos i russos s’enfronten amb gran violència a Marsella.
’Hooligans’ arrasen Marsella i s’enfronten a la policia francesa.

/

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Va arribar l’hora del gran dia, el del partit d’Anglaterra, i també va ser culminant la violència desfermada a Marsella. Els supporters, que es comptaven per milers, van degenerar en hooligans, elevats a centenars, i els incidents es van agreujar el tercer dia de la seva estada, deixant darrere seu una reguera de violència.

    Un altre episodi de destrucció es va viure en el debut anglès a l’Eurocopa en la llarga història d’excessos dels seus seguidors, que van transformar la ciutat portuària francesa en un camp de batalla. Entre els nombrosos ferits hi havia una víctima greu: un anglès, de 51 anys, que es debatia entre la vida i la mort.

MÉS ENEMICS / Els enfrontaments protagonitzats pels seguidors anglesos van anar augmentant amb el pas dels dies i els destinataris de la seva violència es van ampliar també: no només combatien contra els policies, sinó contra aficionats francesos (se’ls identifiquen aquí per ser ultres de l’Olympique de Marsella, presumptament) i els russos, que es van deixar notar abans de l’enfrontament.

    El tercer assalt va ser el pitjor en termes de violència. Malgrat el gran desplegament policial al port Vell, les escaramusses es van succeir a diferents punts de la ciutat. 

    Els seguidors anglesos s’havien repartit al llarg de la Rive Neuve, al marge esquerre del port, sense ser necessàriament clients de cap bar. Drets, xerraven i bevien en grups; enmig del cercle s’amuntegaven les caixes de cerveses. Davant d’ells, una filera de vehicles policials i agents de la gendarmeria i antiavalots observaven, esperant intervenir-hi, davant qualsevol inici de baralla a la zona. 

SENSE FRATERNITAT / A la Place aux Huiles, a segona línia de mar, hi va haver una escaramussa entre anglesos i russos amb llançaments mutus de taules, cadires i rètols. També van fer servir com a armes les ampolles buides una vegada consumides. La plaça de la Fraternité era un eufemisme. Amb els seus càntics provocaven contra tot i tothom, des del gihadisme («Isis, where are you?»), a la Unió Europea («Europa, fota’t, tots votem marxar») o a l’afició local («que s’assegui qui odiï els francesos»). La policia va rebre el reforç de militars i la intervenció de les forces de l’ordre va ser irremeiable. A més dels gasos lacrimògens, ahir van fer servir un canó d’aigua. «La policia francesa tracta aquestes situacions de manera diferent», va dir Chris Hobbs, un exagent de Scotland Yard, a la BBC.

    Els incidents de Marsella no es van poder evitar malgrat les mesures de seguretat preparades per França davant amenaça terrorista. La UEFA va emetre un breu comunicat de condemna. Els responsables que «no tenen cabuda en el món del futbol», deia.

Notícies relacionades

ACTUACIÓ CONTUNDENT / El ministre francès de l’Interior, Bernard Cazeneuve, també va denunciar els «pseudoaficionats» que van provocar els actes violents i va assegurar que la policia actuarà amb contundència per evitar-los. Les autoritats franceses van demanar als seus homòlegs britànics que retinguessin els passaports de 2.000 hooligans anglesos per impedir que travessessin el canal de la Mànega.

    El recompte de ferits i detinguts variava amb el pas del temps. A l’hora de l’inici del partit, hi havia nou arrestats i 31 ferits, per cops i talls, entre ells l’aficionat anglès que es debatia entre la vida i la mort en un hospital. Durant el partit hi va haver treva però just a l’acabar es van reiniciar els incidents dins l’estadi, darrere la porteria de Hart, on els aficionats russos van carregar contra els anglesos.