Eurocopa 2012

Espanya es rearma

La selecció de Del Bosque supera dubtes, posa a punt els seus incomptables recursos i recupera tot el crèdit

Torres saltasobre el porterGiven en el partitde dijous, en què Espanya va passar per sobre d’Irlanda.

Torres saltasobre el porterGiven en el partitde dijous, en què Espanya va passar per sobre d’Irlanda. / REUTERS / KAI PFAFFENBACH

3
Es llegeix en minuts
Carlos Marcote
Carlos Marcote

Periodista

ver +

Espanya es va donar un homenatge a costa d'Irlanda i tot torna a ser com en el punt de partida. Potser millor, perquè l'exhibició dela Rojaha aixecat un corrent d'admiració general al qual ara també se sumen els que van veure greus símptomes d'inseguretat en el que va passar contra Itàlia. De l'embús a la rampa de llançament novament després d'una golejada de la qual Vicente del Bosque i els seus jugadors han tret conclusions molt clarificadores de cara a un futur que es presenta tan esperançador com en principi es podia preveure. Però la classificació per als quarts de final passa encara pel partit de dilluns contra Croàcia, per al qual qualsevol insinuació de tripijoc sona a insult greu per al tècnic i els jugadors espanyols.

«Estem encantats de tenir tants recursos dins de la plantilla», va declarar Del Bosque després de justificar de la manera més directa possible la seva decisió de col·locar Fernando Torres com a titular tot i els seus errors contra els italians. «Hem posat Fernando perquè fes el que ha fet. L'altre dia no el vam posar perquè teníem molta confiança en Cesc, que crec que ens la va tornar amb el gol que va marcar», va explicar el seleccionador, que tenia clar que al jugador del Barcelona no li podia caure gens bé començar a la banqueta contra el conjunt irlandès, com així va ser.

AL SERVEI DEL GRUP / «Cesc estava enfadat, amb aquesta cara de mal humor, però això també és positiu i ell és una persona positiva. Fernando també va sortir des de la banqueta el primer dia. Tots s'han de posar al servei del grup», va afegir Del Bosque, satisfet en l'aspecte col·lectiu i també en el personal per haver sortit molt reforçat després d'haver apostat molt fort i haver corregut riscos importants amb les seves decisions en tots dos partits. Va optar per Cesc en el primer, tot i que des del febrer no havia marcat ni un gol, i va girar cap a la solució delnouamb Fernando Torres, tot i la pobra temporada del davanter del Chelsea i la seva desafortunada estrena. Però va tenir clar el que podia aportar a l'equip davant Irlanda.

A tots els passadors els va anar bé la presència del Niñoamb les seves desmarcades i la seva mobilitat, perquè va buscar espais, en va trobar i va oferir profunditat. Va fer millorar un equip que després va demostrar també que sap jugar sensenou. Cru problema per a Croàcia i el seu entrenador, Slaven Bilic. En totes dues direccions hi va haver moments en què Espanya va plasmar novament una mena de sublimació del rondo, l'engrandiment del futbol de toc que el primer dia havia estat posat en entredit.

UN RONDO / Un 66% de possessió i 779 passades encertades (un 84%) van executar els jugadors espanyols durant el partit contra Irlanda. Xavi, com gairebé sempre el més fi en aquest apartat, va trobar destí en 114 de les 133 passades que va fer. També Iniesta, Alonso, Busquets i Alba van superar el 85% d'encert en aquesta tasca. I fins a 27 xuts entre els tres pals de la porteria irlandesa va comptabilitzar Del Bosque. «Una dada forta», va presumir.

Notícies relacionades

Dades per reforçar encara més la idea de la influència barcelonista en l'estil d'Espanya, per més que José Mourinho es resisteixi a reconèixerlo obertament. «Vostès parlen d'Espanya i del Barcelona, però en l'equip espanyol hi ha cinc jugadors del Reial Madrid també... No sé per què fan això, són dues coses completament diferents», va dir ahir als periodistes l'entrenador del Madrid, que no es va resistir a recordar que «el Barcelona va ser el campió d'Espanya. I repeteixo que 'va ser' el campió perquè ja no ho és».

I Luis Aragonés aquest cop no hi va posar pegues. «Ha sigut una Espanya impressionant en tots els aspectes futbolístics. Ha sigut la selecció de les grans tardes», va escriure al diariMarcal'exseleccionador, que va veure satisfeta la seva aspiració que Torres liderés l'atac dela Roja.