Per a estudiants, treballadors i aturats

Les novetats de la llei de Formació Professional

La norma està pensada no només per aturar l’atur juvenil, sinó també per impulsar el reciclatge dels treballadors adults al llarg de la seva vida laboral

Les novetats de la llei de Formació Professional
2
Es llegeix en minuts

La nova llei de Formació Professional està destinada no només als estudiants sinó als treballadors i aturats de qualsevol edat que desitgin continuar formant-se i acreditar la seva experiència professional.

A més de reduir les dramàtiques xifres d’atur juvenil del país, amb la taxa més alta de la Unió Europea, un altre dels objectius d’aquesta legislació és facilitar que els adults es puguin reciclar, certificar les seves competències i ajustar-les a les demandes del mercat laboral. A Espanya, més de 10 milions de persones actives no tenen una acreditació formal de les seves competències professionals, malgrat haver-les adquirit per experiència laboral o vies no formals de formació. Des de l’any 2009, el nombre total de persones acreditades no supera les 300.000.

Amb aquest nou sistema es busca que més de tres milions de persones puguin acreditar les seves competències en quatre anys. Tots aquells que arribin a un Certificat o títol de Grau C i D passaran per l’empresa durant la seva formació. N'hi haurà de dos tipus (general i avançada) en funció de la durada del període en l’empresa; els resultats d’aprenentatge assumits per l’empresa i si hi ha o no relació contractual. En la primera, la durada oscil·larà entre un 25 i 35% de la durada de la formació, i en la segona serà d’entre un 35 i 50% i hi haurà contracte.

La nova norma regularà la relació entre els ensenyaments d’FP i les universitàries, cosa que facilitaràel disseny d’itineraris que permetin transitar sense obstacles entre els dos sistemes i en els dos sentits. El text contempla l’impuls a nous models de col·laboració, projectes compartits, o l’intercanvi de recursos i espais per generar transferència de coneixement i la posada en comú de bones pràctiques.

Orientació professional

Orientació professionalLa llei contempla l’acompanyament durant la formació o per a aquells que es replantegin la seva carrera. Hi haurà unitats d’orientació professional a les quals podrà anar qualsevol ciutadà. Quant als centres, les dues xarxes fins ara independents, la del sistema educatiu i els centres i entitats autoritzades per a la Formació Professional per a l’ocupació, seran complementàries.

Les xifres

Notícies relacionades

Les xifresLa llei comporta una memòria econòmica que contempla 5.474 milions d’euros durant un període de quatre anys. D’aquests, els 1.550 procedeixen dels fons de recuperació i resiliència de la UE. Només el 12% dels joves espanyols opta per l’FP, davant el 25% en l’OCDE i el 29% a la Unió Europea. El compromís de l’Executiu és posar en marxa 200.000 noves places d’FP en quatre anys, de les quals ja se n’han finançat 120.000 en el curs 2020-2021 i 60.000 més durant aquest any. 

La Llei Orgànica de Formació Professional, que va publicar el BOE l’1 d’abril, es va aprovar a les Corts el 23 de març passat amb l’únic vot en contra del PP.