PREPARACIÓ PREUNIVERSITÀRIA

Prat Educació, un batxillerat pròxim i personalitzat

El 100% dels alumnes que inicien el batxillerat en aquesta escola provenen d’altres centres

A través d’Erasmus+, els estudiants participaran en quatre projectes europeus el curs vinent

Prat Educació, un batxillerat pròxim i personalitzat
3
Es llegeix en minuts

En ple Eixample de Barcelona, a pocs minuts de la Pedrera, l’escola Prat Educació prepara els seus alumnes de batxillerat per a l’etapa universitària. Des de la proximitat i afavorint el vincle professor-alumne, fa més de 90 anys que aquest centre de batxillerat impulsa un model educatiu propi basat en metodologies actives i en l’acompanyament afectiu. Prat Educació és un centre petit que potencia els grups reduïts per facilitar així el seguiment de l’alumne i l’atenció i l’orientació personalitzada. Aquest mètode afavoreix la progressió acadèmica dels alumnes i el seu procés de construcció personal.Tal com explica el coordinador de batxillerat del centre, Marc Massana, «adoptem la figura del tutor personalitzat, que acompanya en l’orientació acadèmica, professional i emocional».

Un dels factors que caracteritzen el centre és que el 100% dels alumnes que comencen el batxillerat provenen d’altres centres. Tots ells inicien aquesta etapa de formació i construcció personal en la mateixa situació. «El batxillerat a la nostra escola permet per defecte als alumnes submergir-se en un nou entorn de relacions socials de nous companys i amics, i això, en la fase de creixement i expansió en la qual es troben, ho viuen com un plus», recalca Massana. A més, el cap d’estudis remarca que «molts alumnes prefereixen canviar d’aires abans d’anar a la universitat perquè, així, no sigui tan traumàtic; i d’altres prenen aquesta decisió perquè en el centre on són es troben estancats».

Sis Itineraris i mètode 70/30

Malgrat ser petit, aquest centre ofereix un total de sis itineraris de batxillerat repartit en dues línies: una d’especialitzada en humanitats i ciències socials i una altra de científica. En la primera s’imparteixen diferents assignatures que conformen els itineraris Social-Econòmic, Social-Comunicació i Màrqueting i Social-Humanístic. En canvi, en la segona línia, els alumnes cursen les matèries corresponents als itineraris Biosanitari, Tecnològic-Enginyeria i Ciències de la Terra.

D’aquesta manera, Prat Educació ha configurat itineraris de batxillerat per permetre que els alumnes tinguin l’oportunitat d’aspirar a la màxima puntuació extraordinària en el moment de realitzar les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) per accedir a graus universitaris afins. Segons Massana, «en el dia d’avui, l’alumnat que arriba és bastant exigent amb els itineraris, venen amb una idea molt clara del que volen fer després, i per això hem d’oferir-los totes les alternatives possibles». Un dels últims itineraris que ha adoptat l’escola és el de Comunicació i Màrqueting. «Està pensat per als joves que volen dedicar-se al món del periodisme, publicitat, audiovisual i màrqueting. Hem incorporat matèries com cultura audiovisual, que vinculem a l’economia al món empresarial», explica el coordinador d’estudis del centre.

D’altra banda, el sistema d’avaluació que segueix el centre Prat Educació consisteix en un ‘mètode 70/30’, que prioritza l’avaluació contínua de l’estudiant (70%) davant els exàmens trimestrals i finals (30%). D’aquesta manera, es fomenta l’esforç i la constància al llarg dels dos anys que dura el batxillerat. «Valorem el dia a dia de l’alumne, que estiguin connectats al batxillerat des del minut u», recalca Massana.

Projectes

Notícies relacionades

Més enllà de les classes lectives que ofereix el centre, des de Prat Educació també organitzen i participen en diferents programes multidisciplinaris. Un d’aquests és ‘Connecta’t: més que un batxillerat’, un programa transversal d’activitats realitzades dins i fora de les aules que complementen i consoliden els aprenentatges acadèmics adquirits. A través d’aquest programa es porten a terme masterclass amb experts, seminaris i workshops, entre altres activitats. D’altra banda, Prat Educació col·labora en projectes internacionals en el marc d’Erasmus+. En concret, el curs 2021-22 vinent, els alumnes del centre participaran en un total de quatre projectes de mobilitat. Tal com explica Massana, «l’any que ve enviarem grups d’alumnes a escoles col·laboradores d’Itàlia, Croàcia, Portugal i Grècia. És una experiència molt interessant i enriquidora per a ells».

Així mateix, amb la finalitat d’acostar les diferents matèries als alumnes, el centre ha creat tres grans programes multidisciplinaris. ‘Filosofía Generació Z’ és un espai interactiu en el qual els estudiants vinculen la filosofia a temes actuals i difonen les seves reflexions a través de canals que els són propis: posts a Instagram, podcasts a Spotify o vídeos a Youtube. D’altra banda, ‘Entrepreneurship + Leadership’ és un projecte a través del qual els estudiants elaboren una idea de negoci des del seu inici fins a la seva sortida al mercat. Finalment, ‘ScienceLab’ consisteix en un espai interdisciplinari i experimental del departament de ciències, on s’escullen projectes i es porten a terme durant els dos anys que dura el batxillerat.