BBCONSTRUMAT, DEL 14 AL 17 DE MAIG AL RECINTE DE GRAN VIA

La construcció com a solució als reptes de la societat del segle XXI

El saló referent del sector de la construcció aposta per la innovació i mostrarà dues vivendes sostenibles

La cita creix un 34% i es divideix en quatre àrees: Future Arena, Talks Arena, Industry Arena i Meetings Arena

construmat

construmat

4
Es llegeix en minuts
Xavi Datzira

El sector de la construcció pot veure’s com a un simple negoci o com a una solució als reptes que afronta la humanitat, des de la lluita contra el canvi climàtic a la multiplicació de la població mundial previst per les Nacions Unides. El saló BBConstrumat, que se celebra del 14 al 17 de maig al recinte de Gran Via, es decanta sens dubte per aquesta segona opció, després del canvi d’orientació experimentat en els últims anys. I és que la cita girarà al voltant dels edificis totalment sostenibles, l’eficiència energètica, la robòtica, l’internet de les coses, el treball constructiu col·laboratiu (BIM), la impressió 3D i els nous materials.

“Com a principal esdeveniment de la construcció d’Espanya, el saló torna a reunir les principals marques i assenyala la innovació, la digitalització i la sostenibilitat com a eixos fonamentals per a l’evolució d’un sector que afronta un moment clau de transformació per continuar sent un motor de l’economia”, assenyala Ana Vallés, presidenta d’un BBConstrumat que reunirà a un total de 405 expositors, que representa un increment del 34% respecte a la passada edició. També creix l’espai expositiu, que s’incrementa als gairebé 15.000 metres quadrats, un 8% més.

Bon exemple de la línia empresa pel saló organitzat per Fira de Barcelona és Sustainable Solutions, un espai d’exposició on es mostraran dues vivendes de 70 i 90 metres quadrats, que responen als criteris d’eficiència energètica del concepte PassivHaus, i mostraran tots els elements que necessita una casa per ser completament sostenible. A més, per donar exemple, la cita ha encarregat el disseny dels espais comuns a l’arquitecte Josep Ferrando, que ha ideat un projecte d’arquitectura efímera en què prioritza la reutilització de materials, com les grans bigues que s’estan fent servir en la construcció de la Sagrada Família, que s’utilitzaran com a bancs o taulells.

Idees transformadores

L’oferta del saló es vertebrarà al voltant de quatre espais temàtics, com són Future Arena, Talks Arena, Industry Arena i Meetings Arena. El primer és el que concentrarà les últimes tendències i idees més transformadores en matèria de construcció. Seran 2.000 metres quadrats dedicats a la innovació disruptiva, en una àrea organitzada en les cinc fases que conformen el cicle de vida en la construcció de la casa del futur. És a dir, materials avançats i bio; robòtica i construcció avançada, economia circular, IoT i Big Data, BIM i les realitats augmentada, virtual i mixta.

A l’anàlisi del futur del sector també hi contribuiran les conferències del Talks Arena, que giraran entorn d’aquella arquitectura capaç d’innovar i d’enfrontar-se als reptes globals que presenta la societat actual, tant socials com mediambientals. Destaca sobretot el congrés 'Lògiques d’innovació i canvi', sobre el futur de l’arquitectura expandida, és a dir, “aquella que principalment des de la crisi financera s’està desenvolupant globalment amb la intenció de donar resposta a qüestions com el canvi climàtic, les migracions, les disrupcions tecnològiques o els canvis socials”, tal com explica Ricardo Devesa, comissari del congrés.

La cita s’estructura a partir de cinc eixos o lògiques: espacials, funcionals, professionals, socials i culturals. A més, donarà veu a joves arquitectes, que compten amb un màxim de 20 anys a l’exercici de la disciplina, i es duran a terme diverses conferències d’experts en els reptes globals que afronta la professió.

Contactes de negoci

El Meetings Arena, per la seva part, serà la zona destinada al 'networking' i a les relacions comercials del saló. Precisament al terreny dels contactes internacionals, BBConstrumat comptarà amb un programa de visitants internacionals de països com l’Argentina, Xile, Colòmbia, Israel, Mèxic o el Perú, que aniran al certamen amb l’objectiu d’adquirir productes o arribar a acords comercials amb els expositors. Entre ells, companyies de la talla d’Aislux, Basf, Blindbox, Ciments Molins, Cosentino, Durmi, Hager, Jung, Knauf, Kömmerling, Layher, Marcegaglia, Plataforma Passivhaus, Pladur, Roca, Sika, Simon, Sorigué i Strugal, entre d’altres.

Notícies relacionades

Una altra novetat d’aquest any és el llançament d’una zona de serveis professionals sota el nom de The Professional Spot, una iniciativa pionera en l’àmbit dels esdeveniments firals del sector de la construcció, on els despatxos d’arquitectura, enginyeria i interiorisme podran oferir els seus serveis i mostrar els seus projectes tant a visitants com a expositors. També comptarà amb una altra àrea (The BIM Spot), coordinada per l’ITeC, en què es divulgaran els nous models de gestió del treball sorgits al sector de la construcció com la tecnologia BIM, la filosofia LEAN o els contractes col·laboratius IPD, basats en les noves tecnologies i en l’increment de la col·laboració entre professionals.

BBConstrumat completarà la seva edició del 2019 amb els Premis BBConstrumat i amb activitats com un 'workshop' per fomentar l’eficiència energètica al sector de la construcció, una jornada per donar a conèixer el projecte 'Women can build' de la Unió Europea o un Job Market Place organitzat per Barcelona Activa per trobar feina.

Temes:

Construmat