MOTOR ECONÒMIC

La Fira de Barcelona amplia el recinte de l'Hospitalet

La instal·lació de la Gran Via creixerà amb l'adquisició de la nau de Porcelanosa i Montjuïc es reordenarà urbanísticament

mobile

mobile

2
Es llegeix en minuts
Salvador Sabrià

La Fira de Barcelona tornarà a créixer. Ho farà amb una ampliació del recinte de la Gran Via, als terrenys que ocupa actualment la gran nau de Porcelanosa, que delimita amb l’avinguda Joan Carles I i el carrer Ciències, just al davant de la porta principal de la instal·lació firal, i amb això sumarà uns 60.000 metres quadrats més. A més, també es renovaran els locals de Fira de Barcelona a Montjuïc, en aquest cas amb una reforma que inclourà una reordenació urbanística i dels carrers de la zona, amb la principal novetat de convertir en una via per als vianants l’avinguda de Maria Cristina, la cessió d’algun pavelló a l’Ajuntament de Barcelona i l’ampliació del carrer de la Guàrdia Urbana perquè faci més fàcils les connexions una vegada l'avinguda es tanqui al trànsit. D’aquesta manera, el recinte de Montjuïc quedarà encara més integrat a la vida ciutadana. 

Les obres es finançaran per mitjà de la societat Fira 2000, que es va utilitzar per pagar la construcció de les actuals instal·lacions de la Gran Via, amb una ampliació del crèdit que encara està pendent de cancel·lar d’aquelles obres. En total, entre la nova ampliació a l’Hospitalet de Llobregat i les reformes a Montjuïc està previst invertir-hi uns 350 milions d’euros, aproximadament. 

La renovació respon a l’objectiu dels socis de Fira de Barcelona d’assegurar la continuïtat de les seves activitats, com el Mobile World Congress que ja reclamava més espai, disposar de prou possibilitats per competir amb les millors entitats firals europees i mundials i crear les condicions per poder celebrar una o més mostres alhora, sense que les tasques de muntatge i desmuntatge limitin el calendari de disponibilitat dels recintes. La Fira manté una evolució ascendent en els últims anys en què ha aconseguit diversos rècords consecutius d’ingressos.

Notícies relacionades

L’aprovació de l’anomenat pla d’infraestructures firals es va adoptar en la reunió del consell general de la Fira, el desembre passat, en el qual també es va fer efectiu el nomenament de Pau Relat com a president del consell d’administració de Fira de Barcelona, en substitució de Josep Lluis Bonet, el president que va pilotar la construcció i posada en marxa de l’actual recinte de la Gran Via. Tot i que falta concretar els terminis exactes del calendari, la previsió és que l’ampliació de la Gran Via estigui finalitzada el 2024 i la reordenació i reforma de Montjuïc, el 2029, coincidint amb el centenari de l’Exposició Universal del 1929, els orígens de la fira barcelonina.

En l’acte de presentació del pla d’infraestructures hi han participat els dirigents de totes les institucions i entitats que s’han compromès a tirar endavant les obres i les mesures administratives i urbanístiques necessàries: el president de la Generalitat, Quim Torra; l’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Ada Colau; l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells; el president del consell d’administració de Fira de Barcelona, Pau Relat; el director de la Fira, Constantí Serrallonga i el president de Fira 2000, Albert Castellanos.