ESTALVIAR EN TEMPS DE CRISI

Com es poden augmentar els estalvis invertint en bancs estrangers

L'actual frustració que generen els tipus d'interès baixos a Espanya desencadena un elevat interès per les ofertes estrangeres

Els dipòsits estan garantits a tota la Unió Europea, fins a un màxim de 100.000 euros per persona i banc

Com es poden augmentar els estalvis invertint en bancs estrangers.

Com es poden augmentar els estalvis invertint en bancs estrangers.

5
Es llegeix en minuts
Cecilia Vega

La crisi del coronavirus ha posat en perill l’economia. Les famílies han d’aplicar mesures per estalviar que els permetin sobreviure en temps difícils i tots els estudis apunten que una vegada superada la pandèmia ens fixarem molt més en l’estalvi i la seguretat que abans. Volem afrontar el futur amb certeses i sense por i, per a això, aprendre a gestionar els nostres productes financers és fonamental.

Dipòsits bancaris i comptes d’estalvis

L’ideal per protegir els diners dels inversors és guardar-los en un producte d’estalvi de gran liquiditat però que permeti obtenir-ne una rendibilitat. Per exemple, en un compte d’estalvis o en un dipòsit bancari (amb uns tipus d’interès significativament més elevats). Aquests són dos productes d’estalvi excel·lents i segurs perquè no hi ha risc per a l’estalviador. La rendibilitat està pactada per endavant i el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) del país del banc garanteix el capital, fins a cert punt, en l’improbable cas de fallida de l’entitat. A Espanya i a la resta de països de la UE el capital assegurat és de 100.000 euros per titular i compte

Els estalviadors espanyols són conservadors, i tot i que un 63% continua mantenint els diners en comptes corrents, cada vegada són més els que decideixen fer-ne alguna cosa i es decanten per aquest tipus de productes. Menys d’un terç prefereix altres vehicles d’inversió més relacionats amb els mercats financers, com accions o fons d’inversió.

Baixos tipus d’interès a Espanya

Així ho reflecteix l’última enquesta de la plataforma de productes d’estalvi Raisin, corresponent al juny del 2020, i realitzada a uns 600 estalviadors espanyols. Aquesta investigació també recull que gairebé la meitat dels enquestats (52%) prefereixen estalviar a gastar, sobretot atesa l’actual situació econòmica, i el 72% tenen un pla financer a futur, destinant part de la renda mensual a l’estalvi a principis de mes. La majoria planifica les seves finances pensant en la jubilació (el 52%), mentre que gairebé tres de cada deu (el 30%) està estalviant per comprar-se una casa. Però gairebé tres quartes parts (el 72%) són conscients dels baixos tipus d’interès a Espanya, els més baixos d’Europa, cosa que en el moment actual d’incertesa fa que estalviar diners sigui particularment desafiador.  

En efecte, la progressiva retallada de les rendibilitats a Espanya fins a mínims històrics ha fet que augmenti l’interès per les ofertes estrangeres i nou de cada deu enquestats (91%) manifesten que estarien disposats a moure els estalvis fora d’Espanya, cap un altre país europeu, per aconseguir uns tipus d’interès més alts, i set de cada deu (el 72%) fins i tot estarien disposats a obrir dipòsits ‘online’. Més de la meitat (el 54%) s’obririen un dipòsit a un any sense risc amb una rendibilitat igual o inferior a l’1%, i el 62% contractarien un compte d’estalvis sense termini i amb total flexibilitat amb aquest mateix interès. 

Això és possible gràcies a plataformes com Raisin, on els estalviadors espanyols poden augmentar considerablement el rendiment dels seus estalvis invertint en dipòsits de països com Noruega, Itàlia, França, Bèlgica, Portugal o Txèquia, entre d’altres.

Com es pot invertir, d’una forma fàcil i segura, a l’estranger 

Llavors, si els espanyols estan compromesos amb la planificació financera, volen optimitzar els estalvis i existeixen alternatives per fer-ho... ¿per què molts encara no opten per dipositar els fons en bancs europeus amb tipus d’interès més bons? El cert és que la majoria de la població està poc informada, falta educació financera i són molts els que desconeixen quines són les eines adequades per fer els següents passos i prendre les decisions correctes.

Si ens fixem de nou a l’enquesta, dos de cada tres enquestats (el 62%) creuen que compten amb un nivell de formació intermèdia en finances personals. La majoria afirma conèixer l’existència del Fons de Garantia de Dipòsits Europeu, però tan sols una petita proporció (el 13%) sap que els seus estalvis estan garantits tant a Espanya com a qualsevol altre país europeu. 

A més, entre els estalviadors espanyols encara persisteix la falsa creença que l’obertura de dipòsits bancaris en altres països de la UE comporta un difícil i tediós procés. Una cosa molt llunyana a la realitat gràcies a plataformes com Raisin, que a la seva web dona accés de forma segura, còmoda, ràpida i gratuïta als dipòsits i comptes d’estalvis més atractius d’Europa. 

Notícies relacionades

Tan sols és necessari registrar-se una única vegada, sense necessitat de moure’s de casa ni pagar res, comparar i elegir entre comptes d’estalvis i els diferents dipòsits a termini fix d’Europa que s’ofereixen, amb venciments des dels 3 mesos als 10 anys. El client podrà gestionar tots els seus moviments ‘online’ i comptar amb el recolzament d’un equip d’experts per veure com creixen els seus estalvis. A més, fins al 15 de setembre, qui obri un compte a Raisin rebrà com a regal un bo de benvinguda de fins a 200 € en funció de l’import destinat a algun dels dipòsits de la plataforma. 

Entre els productes més atractius oferts actualment hi ha, per exemple, el compte d’estalvis de BraBank al 0,25% TAE. Amb seu a Bergen (Noruega), es tracta d’una entitat especialitzada en préstecs de consum i que també ofereix dipòsits amb tipus d’interès molt interessants al mercat noruec i finlandès. El seu procés de contractació és 100% ‘online’, i pot fer-se directament a través de la plataforma electrònica de Raisin. Una altra opció amb molt bons rendiments és la que ofereix Younited Credit SA, banca digital especialitzada en crèdit al consum i fundada el 2009 a París. El seu dipòsit a 36 mesos a l’1,15% TAE és un dels més contractats actualment i permet la cancel·lació anticipada. Finalment, J&T Banka a.s. ofereix un dipòsit a termini fix d’un any a l’1% anual. Creada el 1998 a Praga (República Txeca), és una de les entitats que més ràpidament ha crescut a Europa els últims anys i ha rebut multitud de premis pels seus serveis, entre els quals destaca el títol de banc privat de l’any.