Moneda commemorativa del bicentenari del Museu del Prado

El públic en general i els col·leccionistes poden adquirir-la en entitats bancàries per un valor de 30 euros

presentacin-moneda-

presentacin-moneda-

2
Es llegeix en minuts

El Museu Nacional del Prado ha sigut l’escenari escollit per presentar la moneda commemorativa que la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre-Reial Casa de la Moneda ha fet amb motiu del 200 aniversari de l’obertura d’aquest museu. L’acte va reunir personalitats com el director del Museu del Prado, Miguel Falomir, la sotssecretària del Ministeri d’Hisenda, María Pilar Paneque, el cap del departament de Monedes Commemoratives de la FNMT-RCM, Gonzalo Moreno d’Alborán, i el director del Reial Patronat del Museu del Prado, Javier Solana.

La moneda, encunyada en plata de llei, està disponible a les entitats de crèdit per un import igual al del seu valor facial: 30 euros.

Escollida pel públic

Aquesta peça és la primera moneda espanyola el disseny de la qual ha sigut triat pel públic, ja que el motiu encunyat al seu revers va ser seleccionat com a resultat d’una disputada votació a les xarxes socials del Museu del Prado. Prop del 80% dels més de 7.100 participants, es van decantar pel detall del quadre de Las Meninas, davant el del retrat del’Infant Baltasar Carlos, que era l’altra obra proposada a l’enquesta.

Presenta una altra primícia, ja que és la primera vegada que una moneda encunyada per la FNMT-RCM incorpora un codi bidimensional (o QR) que, al ser escanejat, dona accés a un contingut exclusiu, en el qual hi ha informació històrica, tècnica i artística, tant de la moneda i del seu procés de fabricació, com de l’obra de Velázquez representada en aquesta peça.

Característiques de la moneda

A l’anvers es reprodueixen les efígies de Ses Majestats els Reis Felip VI i Letizia. El revers, ocupant la part central de la moneda, presenta un detall a color de la tela Las Meninas, de Diego Rodríguez de Silva i Velázquez, que es conserva alMuseu Nacional del Prado de Madrid. A la dreta apareix un cercle a l’interior del qual es mostra l’esmentat codi QR.

Facial: 30 euros

Metall: plata

Llei: 925 0/00

Diàmetre: 33 mm

Pes: 18 grams

Tirada màxima: 1.000.000

Notícies relacionades

Des de l’any 1989, la FNMT-RCM ha creat més de 300 monedes dedicades a commemoracions, efemèrides i diferents sèries temàtiques, posant a disposició del públic peces de tirada reduïda i qualitat, que amb el temps es convertiran en referència al món de la numismàtica.

L’any 2013 es va iniciar una col·lecció dedicada als Tresors dels Museus Espanyols, en la qual han tingut cabuda artistes de diferents nacionalitats, i en què des de l’any 2015 s’han reproduït obres a color de diversos autors i museus, sempre tenint en compte que la font d’inspiració més gran, com no podia ser de cap altra manera, ha sigut el Museu Nacional del Prado, referent mundial de la pintura.