Situació econòmica

L’«error» que detecta Niño Becerra amb la pujada del salari mínim

  • L’última predicció de Niño Becerra sobre les hipoteques

  • Niño Becerra recorda la crisi del 2008

L’«error» que detecta Niño Becerra amb la pujada del salari mínim

Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts

El Govern espanyol ha anunciat la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) fins als 1.080 euros bruts (en 14 pagues). Així ho ha consensuat l’Executiu amb els sindicats més representatius i sense l’aval de la patronal, en un anunci que redundarà en un augment salarial del 8% respecte als actuals 1.000 euros per a gairebé 2,5 milions de treballadors a Espanya i que beneficiarà entre 240.000 i 260.000 treballadorsCatalunya.

Un increment que eleva Espanya a l’‘Europa League’ dels salaris mínims ja que l'SMI ha pujat gairebé un 50% des que Pedro Sánchez és president del Govern espanyol tot i que no figuri entre els salaris mínims més alts del ‘Vell Continent’, ni en termes absoluts ni de poder de compra.

Sobre aquest tema el catedràtic d’economia Santiago Niño Becerra ha parlat extensament fins i tot abans d’iniciar-se les negociacions, llançant la seva proposta sobre l'SMI a la seva pàgina web. Ara, en una entrevista a la cadena SER ha tornat a insistir en el que l’economista considera que és l’«error» i el gran «oblit» a l’hora d’elaborar la proposta.

El salari no pot ser homogeni

Per a Niño Becerra, que està a favor d’aquesta alça del salari mínim, el principal error és que l’Executiu sigui qui imposi la xifra quan aquesta ha de ser «un concepte tècnic que depèn de certs càlculs», segons ha explicat a l’emissora de ràdio.

A més, considera que s’oblida d’una altra variable a tenir en compte, i és que el nivell de renda de les 17 comunitats autònomes és diferent i voler homogeneïtzar-lo crearia «problemes de competència».

Notícies relacionades

Segons el catedràtic, el salari mínim és molt inferior a la mitjana nacionalde 1.283 euros– i explica que per compensar aquest desequilibri altres regions haurien d’oferir un SMI diferent. En el cas de Madrid, segons els càlculs de Becerra, seria de 1.484 euros, i a Andalusia es quedaria en 1.234 euros.

D’aquesta manera, el catedràtic es reafirma en les seves declaracions de finals d’any: «La conceptualització de l'SMI falla en la seva base. Penso que és correcta la fixació d’una quantitat mínima per remunerar el factor treball, però penso que no ho és que la quantia d'aquesta remuneració mínima sigui idèntica en tots els punts de l’Estat ni que tampoc sigui igual per als treballadors de totes les empreses».