Situació econòmica
L’«error» que detecta Niño Becerra amb la pujada del salari mínim
L’última predicció de Niño Becerra sobre les hipoteques
Niño Becerra recorda la crisi del 2008

El Govern espanyol ha anunciat la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) fins als 1.080 euros bruts (en 14 pagues). Així ho ha consensuat l’Executiu amb els sindicats més representatius i sense l’aval de la patronal, en un anunci que redundarà en un augment salarial del 8% respecte als actuals 1.000 euros per a gairebé 2,5 milions de treballadors a Espanya i que beneficiarà entre 240.000 i 260.000 treballadors a Catalunya.
Un increment que eleva Espanya a l’‘Europa League’ dels salaris mínims ja que l'SMI ha pujat gairebé un 50% des que Pedro Sánchez és president del Govern espanyol tot i que no figuri entre els salaris mínims més alts del ‘Vell Continent’, ni en termes absoluts ni de poder de compra.
Sobre aquest tema el catedràtic d’economia Santiago Niño Becerra ha parlat extensament fins i tot abans d’iniciar-se les negociacions, llançant la seva proposta sobre l'SMI a la seva pàgina web. Ara, en una entrevista a la cadena SER ha tornat a insistir en el que l’economista considera que és l’«error» i el gran «oblit» a l’hora d’elaborar la proposta.
El salari no pot ser homogeni
Per a Niño Becerra, que està a favor d’aquesta alça del salari mínim, el principal error és que l’Executiu sigui qui imposi la xifra quan aquesta ha de ser «un concepte tècnic que depèn de certs càlculs», segons ha explicat a l’emissora de ràdio.
A més, considera que s’oblida d’una altra variable a tenir en compte, i és que el nivell de renda de les 17 comunitats autònomes és diferent i voler homogeneïtzar-lo crearia «problemes de competència».
Segons el catedràtic, el salari mínim és molt inferior a la mitjana nacional –de 1.283 euros– i explica que per compensar aquest desequilibri altres regions haurien d’oferir un SMI diferent. En el cas de Madrid, segons els càlculs de Becerra, seria de 1.484 euros, i a Andalusia es quedaria en 1.234 euros.
D’aquesta manera, el catedràtic es reafirma en les seves declaracions de finals d’any: «La conceptualització de l'SMI falla en la seva base. Penso que és correcta la fixació d’una quantitat mínima per remunerar el factor treball, però penso que no ho és que la quantia d'aquesta remuneració mínima sigui idèntica en tots els punts de l’Estat ni que tampoc sigui igual per als treballadors de totes les empreses».
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?