17 de març

Dia de Sant Patrici: per què se celebra i en quins països

La festa, en honor al patró d'Irlanda, s'ha expandit per tot el món

37701829 60

37701829 60 / PETER PARKS (AFP)

3
Es llegeix en minuts

El Dia de Sant Patrici, patró d'Irlanda, se celebra cada 17 de març. Aquesta festa nacional irlandesa era originàriament una festivitat religiosa de caràcter catòlic en honor a aquest sant. El 1903 es va convertir en un dia de festa pública i ara està considerada com el seu dia nacional. Aquest any ha inspirat, a més, un 'doodle' de Google

QUI ERA SANT PATRICI

El 17 de març es commemora la mort de Sant PatriciSant Patrici, que va morir aquest dia de l'any 461. Nascut a Bannavern Taberniae (Escòcia), territori de Britània pròxim al mur d'Adrià, va ser un religiós, missioner i evangelitzador a Irlanda, considerat l'introductor del cristianisme a l'illa. Fill d'un diaca cristià i decurió romà, el seu nom de naixement era Maewy Succat. Als 16 anys va ser segrestat per pirates irlandesos que el van portar a Irlanda i el van convertir en esclau. Va estar així sis anys, fins que es va poder escapar a terres franceses. Allà es va ordenar sacerdot, va canviar el seu nom pel de Patricius i va decidir tornar a Irlanda per predicar l'evangeli.

En aquells temps l'illa estava dividida en nombrosos clans sotmesos a la poderosa autoritat dels druides. Sant Patrici es va adaptar molt bé a les condicions socials del lloc, i va formar un clero local i diverses comunitats cristianes respectant les tradicions i els costums propis dels seus habitants. Se'l coneix com l'apòstol d'Irlanda, on va morir el 17 de març de l'any 461.

EN QUINS PAÏSOS SE CELEBRA

Amb els anys, aquesta festa irlandesa s'ha expandit per tot el món (sobretot impulsada per les comunitats d'immigrants provinents d'Irlanda). La capital del país, Dublín, on les festes s'allarguen fins a quatre dies, rep milers de turistes que hi van a celebrar el Dia de Sant Patrici. Els actes es concentren en un festival que se celebra des del 1995, amb una gran desfilada, escenaris de música i altres activitats. 

Els Estats Units és, segurament, el segon país on més se celebra la diada pel gran nombre d'immigrants irlandesos que va rebre durant els segles XIX i XX. Hi ha diverses curiositats vinculades amb aquesta festivitat als EUA. A Chicago, per exemple, tenyeixen el riu de color verd per acompanyar la desfilada.

L'Argentina -on resideix la cinquena colònia irlandesa més gran del món- és un altre dels països on més se celebra el 17 de març. Els nombrosos bars irlandesos obren les portes amb propostes gastronòmiques i musicals. A la capital argentina, Buenos Aires, s'organitza des del 2009 una gran desfilada que comença a la cèntrica plaça de San Martín. La relació entre l'Argentina i Irlanda ve de lluny, i els dos països comparteixen el mateix sentiment pel Regne Unit. De fet, Irlanda va ser l'únic país europeu a recolzar l'Argentina durant la guerra de les Malvines. 

Mèxic es recorda el 17 de març el batalló de Sant Patrici, una unitat militar composta per immigrants europeus, molts d'ells irlandesos desertors de l'Exèrcit nord-americà, que van lluitar a l'Exèrcit mexicà contra la invasió dels Estats Units entre els anys 1846 i 1848. A Ciutat de Mèxic se celebra des de l'any passat una desfilada per commemorar el dia que culmina amb un festival de música.

Per als que vulguin celebrar Sant Patrici a Barcelona, aquí hi ha una sèrie de recomanacions sobre la festa més verda.

COM SE CELEBRA

En alguns llocs, sobretot d'Irlanda, segueix tenint força la part religiosa de la festivitat. No obstant, el Dia de Sant Patrici és principalment una jornada de reunió i celebració en què la cervesa i la música són part fonamental. També és un dia que molts aprofiten per disfressar-se. 

¿PER QUÈ UN TRÈVOL VERD?

Notícies relacionades

El dia de Sant Patrici està associat al trèvol verd, encara que anteriorment es vinculava al blau. Diu la llegenda que Sant Patrici utilitzava un trèvol verd de tres fulles per explicar als clans pagans irlandesos la Santíssima Trinitat. Així, d'una manera gràfica i senzilla aconseguia fer entendre que Pare, Fill i Esperit Sant poden ser tres elements diferents i el mateix.

Portar un trèvol verd a la solapa és una tradició típica d'aquesta festivitat. Al segle XVIII, no obstant, els nacionalistes irlandesos van començar a portar el trèvol verd no només aquest dia, sinó tot l'any, com a símbol d'una Irlanda lliure davant el domini anglès. Des d'aleshores, el trèvol és un dels símbols nacionals d'aquest país.