Allau de crítiques

Reaccions a la infermera viral del «puto C1 de català»: «Hi ha un lingüicidi en marxa»

La infermera ha esborrat el seu perfil a TikTok, però no ha evitat les crítiques d’autoritats, personatges públics i d’usuaris anònims

  • La crítica viral de la infermera de Cadis perquè s’ha de treure «el p... nivell C» de català per a una oposició

  • L’Hospital de la Vall d’Hebron investiga el vídeo viral de la infermera que es nega a aprendre el català

Reaccions a la infermera viral del «puto C1 de català»: «Hi ha un lingüicidi en marxa»

TikTok / @bgosuarez

3
Es llegeix en minuts

«Per treure’ns les putes oposicions hem de tenir el puto C1 de català». Que se’l tregui la meva mare». Aquesta perla va deixar anar aquest dimarts a TikTok la infermera gaditana Begoña Suárez, original de Cadis, però que treballa a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. Les seves paraules s’han fet virals, l’allau de crítiques és considerable i la polèmica al voltant la política lingüística s’ha tornat a encendre. Això, malgrat que, des de fa més d’una dècada, és imprescindible que tots els funcionaris de la Generalitat i dels ajuntaments catalans disposin d’aquest nivell bàsic de coneixement de la llengua o d’un certificat equivalent que acrediti que coneixen i parlen el català. Les reaccions no s’han fet esperar, tant de les autoritats i de personatges públics, com dels usuaris de les xarxes socials.

«Declaracions com aquestes són intolerables en una servidora pública. Des del centre fins al departament arribarem fins al fons de la qüestió. Obrim un expedient. El sistema sanitari ha de garantir l’atenció en la llengua pròpia de Catalunya, en això treballem cada dia», ha assegurat el conseller de Salut, Manel Balcells, a Twitter.

En aquest sentit, cal recordar que l’hospital ja ha anunciat una investigació sobre l’assumpte. «No podem tolerar que dins de les nostres instal·lacions, en horari laboral i amb l’uniforme de la institució es facin vídeos que no tenen res a veure amb l’activitat assistencial», ha dit un portaveu de l’hospital més gran de Catalunya.

«Hi ha un lingüicidi en marxa»

Entre els que han reaccionat a la gravació hi ha l’expresident de la Generalitat i eurodiputat, Carles Puigdemont, que ha comentat en el seu compte de Twitter que «l’odi a la llengua catalana és una constant entre molts espanyols». «Alguns (jutges, policies, funcionaris) militen en la catalanofonia i es protegeixen entre si. Ens ofenen, ens insulten i els paguem el sou. Hi ha un lingüicidi en marxa. Espero que Salut actuï immediatament», ha afegit el dirigent independentista.

L’escriptor Quim Monzó ha donat les «gràcies», irònicament a la Vall d’Hebron, a l’Institut Català de la Salut i al Departament de Salut de la Generalitat pel vídeo. L’actor Carlos Cuevas ha comentat: «estava intentant escriure un tuit seriós sobre el respecte a les llengües, però només em surten insults».

La infermera ha esborrat el seu perfil a TikTok

Els usuaris de les xarxes socials no han sigut tan benèvols amb la infermera, que ja ha esborrat el seu perfil de TikTok. «Per resumir, una noia bilingüe que ni tan sols coneix la paraula ‘oposició’ en el seu idioma natal critica una noia trilingüe per voler aprendre l’idioma del lloc on pretén treballar», ha comentat l’usuari @zibernauta1 sobre el fet que una de les companyes de Suárez que apareix en el vídeo explica que aprendrà la llengua per optar a les oposicions.

Notícies relacionades

La polèmica professional, no obstant, li retreu aquest acte. «Oh, tia, m’estàs desmuntant el vídeo», li respon la infermera de Cadis, mentre la seva companya continua dient frases en català. «Escolta, noia, que jo puc parlar català», li reitera la col·lega.

«Va viure a Galícia i ja es vantava de menysprear el gallec», ha recordat un altre internauta.