Expedient obert

Salut i Vall d’Hebron investiguen el vídeo viral de la infermera que es nega a aprendre el català

«No podem tolerar que dins de les nostres instal·lacions es facin vídeos que no tenen res a veure amb l’activitat assistencial», diu l’hospital

  • La crítica viral de la infermera de Cadis perquè s’ha de treure «el p... nivell C» de català per a una oposició

  • Reaccions a la infermera viral del «puto C1 de català»: «Hi ha un lingüicidi en marxa»

fcasals37620177 barcelona 10 02 2017 presentacion de la reforma de la ciudad181016104225

fcasals37620177 barcelona 10 02 2017 presentacion de la reforma de la ciudad181016104225 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Salut i l’Hospital de la Vall d'Hebronde Barcelona han obert una investigació sobre les circumstàncies en què una infermera del centre, Begoña Suárez, ha gravat un vídeo, que s’ha fet viral amb gairebé 700.000 visualitzacions a TikTok, dos milions a Twitter i una allau de crítiques, en el qual carrega, en un to pejoratiu, amb el fet que hagin d’aprendre català per presentar-se a les oposicions.

«Per treure’ns les putes oposicions hem de tenir el puto C1 de català», diu la infermera en el vídeo, gravat a l’interior del centre sanitari. «Es traurà el C1 de català la meva mare», afegia. Des de fa més d’una dècada, és imprescindible que tots els funcionaris de la Generalitat i dels ajuntaments catalans disposin del nivell C de català o d’un certificat equivalent que acrediti que coneixen i parlen el català.

«No podem tolerar que dins de les nostres instal·lacions, en horari laboral i amb l’uniforme de la institució, es facin vídeos que no tenen res a veure amb l’activitat assistencial. Tampoc representen la institució ni el centre, s’investigarà aquest fet i les circumstàncies en què s’ha produït», assegura un portaveu de l’hospital més gran de Catalunya. El Col.legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha considerat «inacceptable» el vídeo i també estudia portar a terme mesures «oportunes».

La Conselleria de Salut també ha carregat contra el vídeo i el to d’aquest. «Declaracions com aquestes són intolerables en una servidora pública. Des del centre fins al departament arribarem fins al fons de la qüestió. Obrim un expedient. El sistema sanitari ha de garantir l’atenció en la llengua pròpia de Catalunya, en això treballem cada dia», ha declarat per la seva banda el conseller de Salut, Manel Balcells, a través de Twitter. Segons ell, «exemple de bones pràctiques dels professionals són els que venint d’on vinguin tenen interès i es formen per aprendre, conèixer i parlar el català». «Són la majoria i volem posar-los en valor», ha afegit.

Per la seva banda, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), que ha considerat «inacceptable» el vídeo, s’ha posat en contacte amb l’hospital i amb Salut per manifestar «indignació» pel cas i demanar «explicacions». «La llei és molt clara en aquest sentit, i exigeix que els professionals de la salut coneguin les llengües oficials del lloc en el qual treballen», assegura el COIB. Així mateix exigeix als proveïdors sanitaris que «garanteixin el dret» dels usuaris» a poder utilitzar la seva llengua. A més, estudia «portar a terme les mesures adequades» per evitar que es produeixin situacions com aquesta, assegura que està «demostrat» que atendre a la persona en la seva llengua «comporta beneficis per a la seva salut i augmenta l’adherència als tractaments».

La polèmica del vídeo

En el vídeo pujat a TikTok apareixen tres dones vestides amb l’uniforme blanc de l’hospital barceloní. Una d’elles explica que són tres infermeres (de Cadis, Granada i Sant Sebastià) que estan treballant a l’hospital barceloní i que els han animat a presentar-se a les oposicions per obtenir plaça fixa. La professional que s’identifica com a originària de Cadis explica que els han animat des d’un sindicat a presentar-se a les oposicions d’infermera a Catalunya, perquè surten a concurs 3.500 places.

Notícies relacionades

A continuació, no obstant, canvia de cara per dir: «Per treure’ns les putes oposicions hem de tenir el puto C1 de català». Això suposa tenir el certificat bàsic de coneixement de la llengua, que des de fa més d’una dècada és imprescindible per a tots els funcionaris de la Generalitat i dels ajuntaments catalans. Això o un certificat equivalent que acrediti que coneixen i parlen el català.

En aquell moment, la infermera originària de Sant Sebastià interromp el discurs de la seva companya i li diu que ella s’ha apuntat al curs per aprendre el nivell bàsic de català i mostra que ja el parla de manera correcta. «Ostres tia, m’estàs desmuntant el vídeo», li respon la infermera de Cadis, mentre la seva companya continua dient frases en català.