Espionatge

El misteri de les Roomba que publiquen vídeos íntims a les xarxes socials

El CEO de la companyia, Colin Angle, atribueix aquesta mena de filtracions a una empresa proveïdora de serveis

  • Un robot aspirador xinès defectuós permet espiar i robar dades d’usuaris

roomba irobot 615

roomba irobot 615

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

A la tardor del 2020 es va viralitzar en xarxes com Facebook i Discord la imatge d’una dona asseguda al lavabo amb els pantalons abaixats. Es va fer viral per l’autoria de les imatges: no les havia gravat ningú, sinó que el responsable va ser-ne el robot aspirador Roomba. Pel que sembla, l’aparell estava equipat amb sensors i càmeres que permetien la captació d’imatges.

Això ha sigut revelat per la MIT Technology Review, una revista propietat del Massachusetts Institute of Technology que ha publicat un reportatge que conté diverses imatges íntimes captades per aspiradors Roomba i compartides a les xarxes socials.

La dona al lavabo i un nen de menys de 10 anys estirat a terra amb la cara perfectament visible són algunes de les imatges que revela el reportatge de la revista. La resta són captures d’habitacions, algunes amb gent i altres de buides, sovint amb objectes etiquetats amb paraules com «entrada», «armari», «cadira», «prestatgeria», «llum» o «rajola de cuina».

L’autora de l’article, Eileen Guo, ha publicat les dues imatges més comprometedores al seu compte de Twitter:

El valor de la informació

IRobot ha sigut la marca que més Roomba ha venut, superant Cecotec pel Black Friday. L’empresa, recentment adquirida per Amazon per uns 1.670 milions d’euros, ha explicat que les imatges provenen de robots en desenvolupament que utilitzen treballadors i compiladors de dades remunerades

En un comunicat, el conseller delegat d’iRobot, Colin Angle, atribueix aquestes filtracions a una empresa proveïdora de serveis amb qui la companyia ha trencat les relacions comercials. De fet, la societat dirigida per Angle assegura que l’origen de la filtració de les imatges captades són uns treballadors d’una empresa d’intel·ligència artificial a Veneçuela.

«Els robots utilitzats per recopilar aquestes dades són robots de desenvolupament especials, és a dir, són diferents de les versions de Roomba per al públic. Els robots de desenvolupament es modifiquen amb ‘software’ i ‘hardware’ que no tenen els robots de producció que compren els consumidors».

Per això la companyia de robòtica ha demanat a la MIT Technology Review que retiri les imatges perquè es van compartir d’una manera inapropiada, però l’edició les ha mantingut.

Segons la revista, l’objectiu de les imatges era recollir informació per ajudar al desenvolupament de la intel·ligència artificial. De fet, el mitjà ha assegurat que l’empresa no els ha permès accedir als documents de consentiment firmats per les persones que apareixen en aquestes imatges.

En el cas dels aspiradors, aquesta informació l’ajuda a distingir un moble d’una sabata o cable que hi pugui haver a terra. Aquesta distinció es fa a través d’una sèrie d’imatges que, en el cas d’iRobot, prové, en un 95% dels casos, de vivendes reals on viuen treballadors de l’empresa o voluntaris contractats per empreses que comercialitzen amb dades, segons publica la MIT Technology Review.

La recopilació de dades s’ha fet cada vegada més habitual i és molt freqüent en telèfons mòbils, aplicacions i electrodomèstics. És més, no és la primera vegada que Amazon acumula crítiques pels seus aparells «espia».

Notícies relacionades

Finalment, en declaracions a la publicació del MIT, la professora de la Universitat de Maryland, Jessica Vitak, alerta que el públic no és realment conscient quines conseqüències poden tenir els aparells que introduïm a les nostres llars: «Per mi és molt més fàcil acceptar un aspirador petit i maco movent-se pel meu espai que no pas algú passejant-se per casa amb una càmera».

Els últims models de Roomba poden gestionar mapes dels domicilis que reconeixen habitacions i mobles. En definitiva, poden identificar diversos tipus de superfícies i també són capaços de rebre instruccions a través de la veu, com Alexa.