Gossos

La baixa taxa de vacunació canina situa Espanya en alt risc epidemiològic de ràbia

La malaltia, la taxa de mortalitat de la qual en l’ésser humà una vegada manifestada és del 99%, està considerada com una malaltia reemergent a nivell mundial

La baixa taxa de vacunació canina situa Espanya en alt risc epidemiològic de ràbia
2
Es llegeix en minuts

Espanya es troba en risc alt de patir un brot de ràbia a causa de la taxa de vacunació canina a la baixa, segons l’Estudi Epidemiològic de ràbia impulsat per MSD Animal Health en col·laboració amb l’Institut d’Immunologia Clínica i Malalties Infeccioses (Grup YNMUN Biomedicina), i el Departament de Sanitat Animal de la Universitat de Còrdova.

Cada 28 de setembre se celebra el Dia de la Lluita davant la Ràbia arreu del món, una iniciativa creada i coordinada per l’Aliança Global per al Control de la Ràbia (GARC), i avalada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb l’objectiu de conscienciar la societat sobre aquesta zoonosi mortal i sobre la importància de la vacunació per prevenir-la.

I és que, aquesta malaltia afecta més de 150 països i anualment causa la mort aproximadament a 60.000 persones a l’any, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’Organització Mundial de la Salut Animal (OMSA) recomana la vacunació d’almenys el 70% dels gossos a les zones de risc per reduir a zero els casos en éssers humans.

La ràbia, la taxa de mortalitat de la qual en l’ésser humà una vegada manifestada la malaltia és del 99%, està considerada com una malaltia reemergent a nivell mundial a causa de l’aparició de noves variants del virus que incrementen el nombre de reservoris.

«Els virus no coneixen fronteres. Un percentatge d’immunització menor del 70% no només és un risc per a la comunitat autònoma que decideix no vacunar, sinó que influeix de forma igualment notable en la immunitat de població (immunitat de grup) de la resta del país», ha dit el coautor de l’Estudi Epidemiològic de ràbia, director de l’Institut d’Immunologia Clínica i Malalties Infeccioses (Grup Ynmun Biomedicina) i coordinador internacional del ZEIG (Grup d’experts en zoonosi i malalties infeccioses emergents), Fernando Fariñas.

L’OMS va recomanar el 25 de juliol del 1996 que Espanya no deixés de vacunar els gossos i gats sota cap concepte. Tanmateix, durant els anys 2019, 2020 i 2021 hi ha hagut una freqüència de vacunació canina davant la ràbia molt reduïda, amb una cobertura vacunal de l’11,49%, 11,80% i 11,51%, respectivament.

Notícies relacionades

Esporàdicament apareixen casos localitzats a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla i, segons el parer dels experts, la proximitat geogràfica amb zones on la ràbia és endèmica i el moviment d’animals no vacunats que contacten amb gossos d’aquelles zones expliquen l’aparició d’aquests casos. A més, durant el 2022 l’arribada d’animals de companyia junt amb refugiats procedents d’Ucraïna, país on la ràbia és endèmica, ha posat en alerta organitzacions com el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB).

A Espanya són les comunitats autònomes les que decideixen l’estratègia de vacunació davant la ràbia, i és en totes obligatòria excepte a Galícia, el País Basc i Catalunya. En el cas d’Astúries la vacuna és obligatòria exclusivament en gossos potencialment perillosos.