Tuit viral

Els flasques a una tuitaire que diu que no hi ha dones «jugant-se la vida» en els incendis

Twitter mostra exemples de l’aptitud de les dones que formen part dels grups d’extinció d’incendis

  • Incendis forestals Últimes notícies dels focs actius a Espanya, en directe

  • La foto viral dels bombers de Jaén: exhaustos després de sufocar dos incendis

Els flasques a una tuitaire que diu que no hi ha dones «jugant-se la vida» en els incendis
2
Es llegeix en minuts

Un dia més, els incendis forestals continuen arrasant diferents punts de la península Ibèrica enmig de l’onada de calor extrema. Des de fa diverses jornades, les dotacions de bombers de les comunitats autònomes afectades estan portant a terme intenses tasques d’extinció per tot el territori per mirar de sufocar els focs al més aviat possible.

Segons mostren els mateixos bombers, com en el cas dels membres del cos de Jaén, les condicions marcades per les altes temperatures estan sent molt dures per als professionals, que estan rebut nombroses mostres de suport a través de les xarxes socials.

El tuit polèmic

Entre els molts missatges respecte a això, un ‘post’ ha encès el debat a Twitter. La usuària @coello_marita ha compartit una fotografia d’un grup de bombers mirant d’apagar un incendi i l’ha acompanyat de la següent frase: «Mai veig una dona jugant-se la vida com aquests homes... ¿Aquí no gruny el Ministeri d’Igualtat?».

Indignació en les respostes

Ràpidament, la publicació ha rebut múltiples interaccions. Un dels casos més cridaners ha sigut el de Vanessa Molina (@vanesamolinafde), una bombera forestal que ha defensat la professionalitat de les seves companyes: Vens un dia amb mi??? Sí, soc bombera forestal i en som moltes!! Deixeu de fer el ridícul i tapar-vos una miqueta, sisplau», ha respost.

Altres usuaris també han adjuntat imatges en les quals apareixen dones treballant en els incendis. En aquest sentit, destaca el missatge del perfil @Antisteneskyon, que ha mirat de desmentir el tuit compartint la seva experiència en l’ofici: «He sigut tècnic d’extinció durant 15 anys. En aquell temps he pogut conèixer nombroses dones que s’han deixat la pell en tasques d’extinció sense deixar lloc a dubtes de la seva capacitat i professionalitat».

Disparitat en la professió

Malgrat que aquest tipus de comentaris continuen apareixent sovint a les xarxes socials, es pot destacar que el debat sobre les desigualtats entre homes i dones als cossos d’extinció d’incendis no és ni de bon tros nou.

Notícies relacionades

La professió de bomber ha sigut històricament considerada com «una professió d’homes» i les dades mostren que, en l’actualitat, continua existint una diferència notable entre el percentatge de dones que es dediquen a aquesta professió i el d’homes.

Per mirar de canviar aquesta situació, les institucions han aprovat diverses mesures al llarg dels últims anys. En el cas concret de Catalunya el Govern va aprovar al gener que un 40% de les noves places de mossos i de bombers es destinarien a dones amb l’objectiu de canviar aquesta tendència.