Espanya crema

Què és un incendi de sisena generació

  • Zamora pateix el mateix tipus d’incendis que es registren a Califòrnia i els dispositius contra incendis que la Junta utilitzen idèntics mètodes que als Estats Units

Què és un incendi de sisena generació

Emilio Fraile

2
Es llegeix en minuts

¿Només queda esperar, amb els braços caiguts, que la mateixa natura i la climatologia aturin el foc de Losacio? Declarat inextingible per la Junta de Castella i Lleó a les 14.00 hores d’ahir, el cap de Medi Ambient de la Delegació Territorial de Zamora obria una porta a l’esperança, «hem de buscar les «finestres d’oportunitat» que tinguem», declarava Manuel Moreno

Fins aquella hora les prediccions meteorològiques eren negatives, «els vents es mantindran bastant forts», abundava Manuel Moreno mentre exposava que, «si no tenim nits amb humitat o amb vents més aviat moderats o fluixos, la capacitat d’extinció que té l’operació, que és més efectiu a la nit, es redueix molt», va afegir Manuel Moreno.

I és que Zamora pateix el mateix tipus d’incendis que es registren a Califòrnia i els dispositius contra incendis que la Junta utilitzen idèntics mètodes que als Estats Units, «d’atac indirectes. No es poden atacar les flames ni des de terra ni des de l’aire, pràcticament, i, sobretot, cal utilitzar la tècnica del contrafoc, que pren un protagonisme molt gran, o les cremes d’eixamplament a flancs».

L’alt funcionari de la Junta incidia que «aquests incendis de sisena generació es caracteritzen, sobretot, per estar fora de la capacitat d’extinció». Això significa que «ni els mitjans més pesants, com poden ser les màquines a terra o «els foques» en l’aire que deixen anar 5.500 litres en cada descàrrega són capaços de ser efectius perquè l’aigua s’evapora abans de tocar el cap».

A l’estar fora de la capacitat d’extinció, «les prioritats canvien totalment; cal salvar pobles, centrar-se que els flancs no s’engrandeixin i, sobretot, intentar treballar en funció de les previsions meteorològiques», exposa Manuel Moreno.

Això ha sigut, «una mica el que ens ha passat amb aquest foc. Després d’un diumenge, dia 17 de juliol, amb unes condicions molt dolentes, en què el vent va tenir avenços més ràpids que els registrats a la Sierra de la Culebra, la jornada d’ahir no va resultar millor», manifestava Manuel Moreno.

Notícies relacionades

Aquest dilluns ha sigut «un dia fatal, amb ratxes de vent d’entre 60 i 70 quilòmetres per hora, i sostinguts d’entre 30 i 40 quilòmetres per hora que, pràcticament, es van mantenir entre les dotze de la nit i la una o les dues del matí», segons la previsió meteorològica que estudiava el cap del Servei Territorial de Medi Ambient a Zamora.

El responsable de l’àrea autonòmica a la província especificava que «aquesta circumstància va contribuir encara més que molta extensió del perímetre de l’incendi estigués fora de la capacitat d’extinció».