Un vídeo per reflexionar

La lliçó de responsabilitat fiscal d’Ibai Llanos triomfa a les xarxes

Gabriel Rufián recupera el missatge de l’‘streamer’ basc en el qual es posiciona a favor de pagar impostos per alts que siguin.

«Jo visc de puta mare, a mi m’és igual que em treguin la meitat. Si no me n’he anat a Andorra és perquè no m’ha sortit dels collons». 

La lliçó de responsabilitat fiscal d’Ibai Llanos triomfa a les xarxes
2
Es llegeix en minuts

En la comunitat de Twitch, Ibai Llanos és notícia cada dia. Ja sigui per algun divertit comentari, per les seves inigualables reaccions a vídeos que porten anys a internet o per tenir convidats tan variats que van des de Frank de la Jungla a C. Tangana, el jove youtuber bilbaí, de 25 anys, es lleva moltíssims matins estant en boca de milers d’espectadors. Algunes vegades fins i tot aconsegueix anar més enllà i genera un contingut tan viral que arriba a tota mena de persones, fins i tot dies després que hagi sigut publicat. Doncs bé, de nou Ibai ho ha tornat fer, i amb un vídeo que ja porta un temps a les xarxes. El seu missatge de poc més de dos minuts sobre els impostos i els creadors de continguts ha arribat fins i tot als polítics del nostre país.

Gabriel Rufián s’ha fet ressò de les paraules de l’Ibai, compartint els ‘histories’ que l’‘streamer’ va pujar en el seu Instagram fa un parell de mesos. Segons Rufián, el breu però directe missatge del youtuber té més poder comunicatiu que 40 anys de campanyes tributàries. El diputat d’ERC ha remarcat que la comunicació està en un procés de canvi i que gent com l’Ibai són els líders d’aquesta evolució.

Notícies relacionades

En la seva contundent exposició, el jove basc argumenta que «és normal que a la gent que guanyi molta pasta li treguin moltíssims diners, i més potser que els hi haurien de treure. I menys els haurien de treure als que guanyen dos mil, mil cinc-cents o menys». L’‘streamer’ se sincera, i posa com a exemple la seva humil família, desitjant que «tant de bo a aquesta gent li traguessin menys impostos». L’Ibai vol deixar clar que al final, és decisió de cada un on tributar, sempre que es faci dins de la legalitat. Per a ell, no és problema fer-ho a Espanya; «Jo visc de puta mare, a mi m’és igual que em treguin la meitat. Si no me n’he anat a Andorra és perquè no m’ha sortit dels collons». 

L’Ibai, amb qui com tants altres creadors de continguts, compte amb una base de detractors, confessa en aquest al·legat que nota «una ràbia brutal cap a tots els youtubers». La diferència entre Andorra i Espanya espanta, i en la nostra situació, la majoria dels que critiqueu us n’aniríeu allà». El bilbaí s’ha mantingut sempre fidel a la idea que tenia abans de la inmesurable fama que té ara. En un fil de Twitter escrit el 2018, va mostrar el seu posicionament respecte al tema dels impostos, i va deixar clar que sentia que els seus diners podien aportar més enllà del bé individual.