PORTADA DE DESEMBRE

Alexandria Ocasio-Cortez, rutilant estrella a 'Vanity Fair'

Pocs dies abans de les eleccions, la congressista més jove dels EUA reivindica el glamurós reportatge que li dedica la revista davant les crítiques de conservadors i republicans

aocok

aocok

5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tan sols uns dies abans de les eleccions als Estats Units i que conclogui la seva campanya per a la reelecció pel districte 14 de Nova York al Congrés, Alexandria Ocasio-Cortez s’ha revelat com una estrella rutilant a la portada del número de desembre de ‘Vanity Fair. És la noia de portada i la protagonista del suculent reportatge ‘AOC. Els seus pròxims quatre anys’, on, a més, de repassar els triomfs polítics de la congressista més jove de la història dels EUA, ja que acaba de complir aquest mes 31 anys i ja és tota una icona llatina de la neopolítica mil·lennista, la periodista Michelle Ruiz aprofundeix en la infància de la demòcrata d’orígens porto-riquenys i humils, amb testimonis dels seus familiars i amics, i també de la seva parella, el desenvolupador web Riley Roberts, amb el qual surt des de la universitat.

Aquest final de campanya amb fanfàrria ‘couché’ ha dolgut i molt entre les files conservadores, que ja tenen enfilada AOC des del 2008. Des d’Obama  no es veia ningú amb tant carisma i talent, per això els republicans l’han anomenat com «l’home del sac», i un dels seus representants, Ted Yoho, va gosar anomenar-la «gossa», «boja» i «repugnant» a les escales del Congrés. Li critiquen tot, des dels seus primers treballs de cambrera, el seu vestidor o el lloguer que paga pel seu pis a Washington DC. Ara, la cadena pro-Trump Fox News ha sortit en tromba a descalifar Sandy, com l’anomenen en la intimitat la seva gent. Una de les seves periodistes, Laura Ingraham, ha disparat també a Twitter: «AOC apareix a ‘Vanity Fair’ amb vestits de 14.000 euros per maleir Trump».

Per parts. És cert que l’entrevista amb AOC des de la seva oficina a Bronx es va fer el mateix dia que ‘The New York Times’ publicava l’explosiva investigació sobre els (no)impostos de Trump. I la congressista no es va mossegar la llengua: «Aquestes són les mateixes persones que diuen que no podem tenir universitats públiques gratuïtes perquè no hi ha diners, quan aquests fills de puta només paguen 750 dòlars a l’any en impostos» [...]. Trump és el visionari racista, però McConnell fa la feina». Però també és veritat que tots, absolutament tots, els reportatges de portada de la revista es fan amb protagonistes a qui es vesteix amb firmes de luxe per posar davant l’objectiu d’un prestigiós fotògraf.

«Els que diuen que no podem tenir universitats públiques gratuïtes perquè no hi ha diners són els mateixos fills de puta que només paguen 750 $ a l’any en impostos»

Tyler Mitchell, un dels noms més sol·licitats al sector des de la seva històrica sessió amb Beyoncé per a ‘Vogue’ el 2018, és l’encarregat de sublimar Ocasio-Cortez amb diferents models, de Loewe, Carolina Herrera o Christopher John Rogers, així com sabates de Louboutin i joies de Bulgari.

Per a la sessió, per descomptat, AOC va utilitzar la seva famosa arma de dona empoderada: el seu labial vermell fetitxe, l’Stay All Day Liquid de Stila en color petó, que, segons, ha explicat ella mateixa, aporta «confiança» i cuida l’autoestima, una cosa que en aquesta societat que sempre et recorda que «no tens ni el pes ni el color de pell adequats» pot considerar-se fins i tot un acte «radical».

L’apassionada política, que alguns ja veuen rivalitzant amb Kamala Harris en les primàries del 2024, ha pujat tutorials sobre xarxes per ensenyar-los als seus col·legues del Congrés. Ella es mou com un peix a l’aigua en totes les plataformes, des d’Instagram –on acumula 7,2 milions de seguidors– fins a Twitch, on recentment ha jugat en directe a l’‘Among Us’ per demanar el vot als més joves. Ha sigut a Twitter, no obstant, on amb un parell de cops directes ha respost a les crítiques per ser noia de portada

Sessió d’allò més inclusiva

«Val la pena. Ho tornaria a fer», li ha dit a Ingraham. «No sé si has estat en una sessió de fotos, Laura, però no et quedes amb la roba», li ha recordat, abans de remarcar que va quedar impressionada perquè la majoria de gent que va treballar en el reportatge eren persones «bipoc [no blanques], dones, LGBT i gent de classe treballadora».

«No sé si has estat en una sessió de fotos, Laura [Ingraham], però no et quedes amb la roba»

Aquest és l’ambient en el qual millor es mou la deixebla del senador progressista Bernie Sanders. El districte 14 de Nova York pel qual es presenta a la reelecció incorpora part de Queens i del Bronx, on ella ha crescut. Està compost sobretot per llatins, asiàtics i negres, i ha sigut el més castigat per la pandèmia. Si el 3 de novembre guanya Trump, «no podré mirar-los als ulls i dir-los que estaran sans i estalvis», assegura AOC.

AOC, amb una nena disfressada de la seva admirada Ruth Bader Ginsburg, l’emblemàtica jutge del Tribunal Suprem, que va morir el setembre passat. / AFP / timothy a. clary

Notícies relacionades

Ella es va forjar en aquests carrers. Sergio, el seu pare, era arquitecte i propietari d’una petita empresa quan el Bronx cremava en flames. Ell va ajudar a reconstruir alguns edificis. La seva mare, Blanca, va arribar de Puerto Rico ja d’adulta, i treballava netejant cases. Quan el seu marit va morir de càncer de pulmó durant el segon curs de carrera de Sandy va haver d’agafar una altra feina i també es va posar a conduir autobusos escolars. AOC va sentir que ella havia de responsabilitzar-se de la seva família i servir la seva comunitat, tal com abans va fer el seu pare. No només va millorar les seves qualificacions, sinó que «va començar a treballar de cambrera per posar menjar a la taula de la seva família». 

La nena que als 12 anys es va iniciar en l’activisme demanant que es netegés l’estany «marró i sense vida aquàtica» del seu institut, va culminar els seus estudis a Níger i es va graduar ‘cum laude’. «Haver viscut al caire de la pobresa, em fa millor en la meva feina que el 90% dels republicans», confessa amb orgull.