Elisabet II accepta la «independència» d'Enric i Meghan

La sobirana convoca una cimera familiar a Sandrigham.

20200113 469169 reinaduquessussexe 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

La reina Elisabet II ha cedit i autoritza Enric i Meghan a organitzar la seva vida al marge de la família reial britànica La parella podrà viure durant el període transitori que li demanava entre el Canadà i el Regne Unit, amb el seu fill Archie de vuit mesos. Els detalls d’aquest nou i complex esquema, sense precedents en la reialesa britànica, es completaran en els pròxims dies.

«Tant la meva família com jo recolzem per complet Enric i Meghan en el seu desig de crear una nova vida, com una família jove», afirma el comunicat de la reina, després de la reunió celebrada ahir a la residència a Sandringham, a la qual havia convocat el seu net Enric en un cara cara en el qual també va estar present el príncep Carles, i el príncep Guillem.

La sobirana assenyala que hauria preferit que la parella continués treballant «com a membres de la família reial amb dedicació completa», però «respecta i entén el seu desig de viure una vida més independent». El comunicat recorda que «Enric i Meghan han deixat clar que no volen dependre de fons públics en les seves noves vides».

L’acord assolit preveu «un període de transició en què els ducs de Sussex passaran el seu temps entre el Canadà i el Regne Unit». Queden encara molts punts per tancar per fer viable aquesta nova situació. «Aquests són assumptes complexos per resoldre per a la meva família i hi ha més feina per fer, però he demanat que les decisions finals es completin en els pròxims dies», afirma la reina. 

Entre els complicats assumptes per dilucidar hi ha els permisos de residència, visats, seguretat i pagament d’impostos, així com determinar les activitats comercials que la parella pretén realitzar. També s’espera conèixer detalls dels arranjaments financers.   

L’aparent cessió de la reina, una dona molt pràctica, després de l’enuig inicial, respon al seu desig d’aturar com més aviat millor nova crisi, tot just dos mesos després que el príncep Andreu hagués de retirar-se de les funcions oficials amb la Corona per la seva implicació en l’escàndol de la xarxa de pederàstia de Jeffrey Epstein. La monarca sembla haver après també d’errors anteriors, com la reacció tardana de la família reial després de la mort de la princesa Diana, per la qual va ser tan criticada.  

Situació sense precedents

Notícies relacionades

Les discussions qualificades de «molt constructives», van durar dues hores i van tenir lloc a la biblioteca de la residència privada de Sandringham, a Norfolk, a l’est d’Anglaterra, on la reina passa sempre aquests mesos de l’any. Durant els últims cinc dies, el secretari privat de la sobirana, Sir Edward Young, un antic banquer, ha estat estudiant possibles plans, en coordinació amb el secretari del príncep Carles, Clive Alderton i el de Guillem, Simon Case, antic assessor del primer ministre David Cameron.

Enric està comptant amb l’ajuda de l’exdiplomàtica Fiona Mailwham.  Els assessors reials s’enfronten a una situació sense precedents. El voler dur a terme carrera i vida privada sent alhora membre de la família reial, no figura en cap guió.