DESBANDADA REIAL

Meghan Markle s'escapa al Canadà

Els rumors apunten que Archie, de vuit mesos, el fill de Meghan i el príncep Enric, ni tan sols va retornar d'aquell país, on els seus pares van passar el Nadal

Gabinet de crisi dels assessors reials, amb l'ordre de la reina de solucionar el futur dels ducs de Sussex «en dies, no en setmanes»

zentauroepp51670443 files  in this file photo taken on october 25  2019 britain 200110113353

zentauroepp51670443 files in this file photo taken on october 25 2019 britain 200110113353 / JEREMY SELWYN

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Ahir a la nit Meghan Markle va marxar al Canadà  i va deixar la família reial britànica sumida en una de les seves pitjors crisis en dècades. Els rumors apunten que Archie, de vuit mesos, el fill de Meghan i el príncep Enric, ni tan sols va tornar d’aquell país, on els seus pares havien passat les vacances de Nadal. Ara ha quedat clar que aquesta estada de sis setmanes formava part d’un pla de ‘fugida’ acuradament preparat pels ducs de Sussex des de feia mesos.

Gabinet de crisi

La reina, el príncep de Gal·les i el príncep Guillem han donat ordres als seus consellers de treballar en un pla entre el Regne Unit i el Canadà per establir com gestionar nous papers que s’adaptin a les noves aspiracions d’Enric i Meghan. La urgència és màxima i l’ordre des de la més alta jerarquia, en aquest cas Elisabet II, és que el pla ha d’estar llest, «en dies, no en setmanes». Mentre dijous els més destacats membres de la reialesa celebraven l’aniversari de Caterina, que complia 38 anys, al Palau de Kensington, els consellers estaven reunits en un ‘gabinet de crisi’. L’ambient no està d’humor per a festes.

Enric i Meghan van anunciar la seva separació de la família reial sense haver advertit prèviament cap dels seus membres. Només 10 minuts abans que es fes públic el comunicat van enviar un correu electrònic al príncep Carles i a Guillem, però com que no els van avisar telefònicament, es creu que no ho van veure. S’ha sabut que abans de Nadal, Enric havia iniciat converses amb el seu pare sobre la seva idea de passar més temps als Estats Units i el Canadà. També havia demanat veure la reina, però la sobirana va preferir que abans parlés amb el seu progenitor. Aquest li hauria demanat més temps per estudiar totes les complexes implicacions d’una decisió així. La parella no va esperar i si bé tots estan furiosos amb el comportament del matrimoni, alhora desitgen solucionar la situació el més ràpidament possible, una cosa que no serà fàcil.

‘Money, money, money’

Una de les dificultats més grans és d’índole financera. La parella afirma que vol viure «independent financerament», una vegada alliberats de les seves responsabilitats reials, però alhora desitja mantenir com a llar al Regne Unit Frogmore Cottage, la casa propietat de la reina, situada als terrenys del palau de Windsor. La renovació de la propietat va costar 2,4 milions lliures (2,9 milions d’euros) l’any passat de diners públics. A més d’això, s’hauran de revisar els diners que reben del Govern per a les seves tasques oficials i el que obtenen directament del príncep Carles. 

Aquest divendres, en portada, el diari ‘The Times’ assegurava que el príncep Carles no estaria disposat a «donar un xec en blanc» al seu fill. Actualment, el 95% del finançament dels ducs de Sussex és sufragat per Carles d’Anglaterra, a través del ducat de Cornualla, títol que també ostenta el príncep de Gal·les. Aquesta disposició econòmica ha sigut vigent des que el príncep Guillem i el príncep Enric van establir les seves pròpies oficines –independents de les del seu pare– en recolzament de la Reina. L’altre 5% dels seus actuals ingressos provenen de l’anomenada ‘Sovereign Grant’, un mecanisme de la monarquia que cobreix a la família reial, incloses les despeses per mantenir les residències oficials i els espais de treball.

Les despeses en seguretat suposen una altra factura important a debatre. La parella està considerada com a «persones a protegir internacionalment», cosa que requereix vigilants armats i la suma a pagar per aquesta protecció serà més alta quan divideixin la seva vida entre el Canadà i el Regne Unit.

Marca Sussex Royal

L’opinió pública, i per descomptat la premsa, miraran minuciosament qui paga què a partir d’ara. Els mitjans britànics valoren la fortuna personal del matrimoni en uns 37 milions (43,5 milions d’euros) de lliures. Mirant cap al futur i amb el seu pla d’escapada ja en ment, Enric i Meghan van crear al juny una fundació en el seu nom, i van iniciar la tramitació dels drets intel·lectuals de la marca Sussex Royal per comercialitzar mercaderies com roba, objectes de papereria o llibres i per dur a terme campanyes d’un altre tipus. Qualsevol incursió al terreny comercial dels membres de la família reial és perillosa. Les experiències en el passat han acabat malament.

Notícies relacionades

Des del 2001 fins al juliol del 2011 Andreu va treballar en el departament de Comerç i inversions del Regne Unit, com a representant internacional especial. Això li va permetre viatjar contínuament pel món i entrar en contacte amb acabalats personatges. Va haver de renunciar al lloc després que al Parlament es denunciés la seva amistat amb un dels fills del clan Gaddafi i que la seva exdona, Sara Ferguson, fos filmada per un periodista encobert, demanant mig milió de lliures a canvi dels favors del duc de York. «Vostè cuidi’s de mi i ell cuidarà de vostè», prometia Fergie. 

Ruptura amb la premsa de Palau

Un últim gran obstacle és la pèssima relació d’Enric amb la premsa. El trauma es remunta a la mort de la seva mare, la princesa Diana. Amb el temps aquesta relació només ha empitjorat. Els ducs han anunciat inesperadament la decisió de trencar amb el grup de periodistes autoritzat pel palau de Buckingham, conegut com la ‘Royal Rota’. Els representants dels principals mitjans viatgen en grup amb els membres de la família reial. En el comunicat la parella al·lega que hi ha un «falsa creença» que els corresponsals reials són una font fiable d’informació, però, «freqüentment» no és així. A partir d’ara, tots dos volen preservar la seva imatge i triar els mitjans que vulguin, a l’estil de celebritats de la música o de les estrelles de Hollywood.