28 maig 2020

Anar al contingut

CRUELTAT ANIMAL

Tikiiri, l'elefanta de 70 anys explotada en un festival de Sri Lanka

Change.org inicia una campanya per acabar amb l'explotació del desnodrit animal, obligat a desfilar durant 10 nits seguides en una festa budista

Tikiiri, l'elefanta de 70 anys explotada en un festival de Sri Lanka

Tikiiri és una elefanta gran, de 70 anys, malalta, obligada a treballar sense parar durant els 10 dies que dura la festa budista d’Esala Perahera, un festival a Kandy, Sri Lanka. El seu cos fràgil i desnodrit (se li marquen les costelles a través de la pell) ha sortit a la llum, ha commogut a les xarxes centenars d’usuaris i ha provocat també que s’hagi iniciat a la plataforma Change.org una recollida de firmes per demanar al Govern que cessi la seva explotació.

Ha sigut l’organització Save Elephant Foundation la que ha difós les horripilants fotos del pobre animal, un dels 60 elefants que participen en el festival. Els assistents a l’esdeveniment religiós, no obstant, no han pogut comprovar l’estat de decrepitud en què es troba la Tikiiri, ja que en la desfilada, en què també participen persones, entre ballarins, malabaristes i músics, els animals van coberts de riques teles. 

Durant la desfilada, els animals caminen encadenats perquè marquin el pas a poc a poc a través del sorollós caos nocturn als carrers.

Lek Chailert, directora de Save Elephant Foundation, assegura que així "ningú veu les llàgrimes" als ulls de la Tikiiri. La vella elefanta "s’uneix a la desfilada aviat totes les nits fins a altes hores de la matinada, durant 10 dies consecutius, enmig del soroll, els focs artificials i el fum". "Camina molts quilòmetres cada nit perquè la gent se senti beneïda durant la cerimònia. Ningú veu el seu cos ossat o la seva condició debilitada, sota de la disfressa", escriu, per denunciar a continuació: "Tothom té dret a creure sempre que aquesta creença no pertorbi ni en danyi una altra. ¿Com podem anomenar això una benedicció, o alguna cosa sagrada, si fem patir altres vides?".

Des de la plataforma de Change.org una campanya recull firmes –ja en tenen gairebé 4.000– per demanar al primer ministre de Sri Lanka que posi fi a aquesta "brutal tortura i abús".

World Animal Protection estima que uns 3.000 elefants s’utilitzen per a l’entreteniment a l’Àsia, i el 77% són maltractats.

Temes: Sri Lanka