INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Shakira al·lega davant la jutge que no va viure a Espanya fins al 2015

La cantant, que ha eludit el requeriment que havia d'entrar per la porta principal, ha dit que va actuar segons el criteri dels seus assessors

La Fiscalia afirma en la querella que l'artista colombiana no va pagar 14,5 milions d'impostos pels anys 2012, 2013 i 2014

shakira / periodico

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Shakira ha arribat aquest dijous, a les deu del matí, als jutjats d’Esplugues de Llobregat, però no s’ha deixat veure per tota la premsa que estava esperant a les portes. La cantant ha entrat en cotxe directament pel pàrquing de les instal·lacions, on també hi ha oficines privades, eludint el requeriment de la jutge que havia d’entrar i sortir per la porta principal de l’edifici. La cantant ha ocupat una plaça d’aparcament a l’edifici llogat pel seu equip jurídic i ha accedit a la finca per una escala interior a fi d’evitar la premsa. Només s’ha pogut veure la seva figura a través d’uns vidres.

En la seva declaració davant la jutge pel presumpte frau a Hisenda del qual està acusada, l’artista colombiana ha explicat que va fixar la seva residència a Espanya el 2015, després d’haver escolaritzat aquí el seu fill gran, a finals del 2014. Abans, segons la seva versió, viatjava per tot el món pels seus compromisos professionals i només s’acostava a Barcelona de manera esporàdica per la seva relació sentimental amb el futbolista del FC Barcelona Gerard Piqué. D’aquesta manera, ha pretès rebatre els arguments de la Fiscalia i de l’Agència Tributària que abans del 2015, en concret entre el 2012 i el 2014, no es va quedar a Espanya els 183 dies que estableix la llei per considerar que una persona és resident habitual al nostre país i ha de pagar els seus impostos aquí.

La compareixença de Shakira davant la jutge ha durat una hora i quart. La cantant només ha respost a les preguntes del seu advocat, José Ángel González Franco, i ha rebutjat respondre a la fiscal Carmen Martín Aragón, que és qui va presentar la querella contra ella per sis delictes, perquè, al seu parer, havia defraudat a Hisenda 14,5 milions d’euros. L’artista de Barranquilla ha explicat amb precisió l’activitat professional que va realitzar abans d’establir la seva residència legal a Barcelona, el 2015, com ara els concerts realitzats per tot el món i la participació als Estats Units en el programa de La voz. És a dir, ha intentat demostrar que les absències fora d’Espanya no eren esporàdiques, sinó més aviat habituals.

f93a2156-4965-438d-9cb8-42fa0e46bbe5-hd-web / periodico

Shakira ha mostrat davant de la jutge la seva estranyesa que es trobés en un jutjat declarant com a imputada per sis delictes fiscals, ja que ja havia regularitzat la seva situació davant d’Hisenda. En concret, ha pagat a l’Agència Tributària uns 20 milions d’euros de l’any 2011 i n’ha dipositat 14,5 més per saldar la resta del deute ara reclamat pel fisc. La cantant ha recalcat que sempre ha actuat seguint els criteris dels seus assessors, que va qualificar com "els millors", de "primer nivell" i d’una de les firmes més importants del planeta. Precisament, la declaració de l’advocat de Nova York que li portava aquests assumptes i que estava prevista també per a aquest dijous, ha sigut ajornada per un problema en la citació judicial. En aquest mateix sentit, l’artista ha volgut deixar constància que entre el període comprès entre el 2011 i el 2014 sempre va complir amb les "seves obligacions tributàries" a tots els països on va treballar, incloent-hi els Estats Units. 

El presumpte frau

La Fiscalia afirma que Shakira presumptament ha comès sis delictes de frau a Hisenda comesos per l’impagament d’impostos de la renda i del patrimoni el 2012, 2013 i 2014. En la querella interposada al desembre als jutjats d’Esplugues de Llobregat, on resideix la cantant i el futbolista Gerard Piqué, va incloure el conseller legal "global" de la colombiana, que pertany a un despatx d’advocats de Nova York. L’acusació pública detalla que l’artista, per no pagar impostos, va usar un entramat societari, amb ramificacions en paradisos fiscals, i va simular que vivia a l’estranger quan en realitat ho feia a Barcelona amb el jugador de futbol.

Notícies relacionades

La querella destaca que entre el 2012 i el 2014 Shakira va viure de “manera habitual” primer en una vivenda a Barcelona i després en una casa a Esplugues, que va ser adquirida juntament amb la seva parella, Gerard Piqué. Les estades fora d’Espanya de la cantant en aquell temps van ser “per motius professionals”, amb una durada molt curta, a excepció dels Estats Units, on va participar al programa ‘La voz'. Per tant, segons l’acusació, la major part del temps va estar al nostre país. En concret, 243 dies, el 2012; 212 dies, el 2013, i 244, el 2014. És a dir, superen per molt els 183 dies que estableix la llei per considerar que una persona és resident habitual a Espanya i que ha de pagar els seus impostos aquí.

El "pla" per no pagar a Hisenda va consistir que fossin unes empreses les que figuressin com a titulars de les percepcions de les rendes i del patrimoni, en lloc de l’artista. La major part dels fons van viatjar a paradisos fiscals. Shakira va rebre 34 milions d’euros per la seva activitat professional durant aquests tres anys. La colombiana defensa que ja ha pagat al fisc espanyol el deute i que sempre va actuar seguint les recomanacions de la firma Pricewaterhaus, que van ser els seus assessors des del 2012.